​450%-kal drágul több gyógyszer – de mik ezek is pontosan?

2022. augusztus 20., szombat
Durván kilőhet a vérhígító készítmények ára, részben a sertéspestis miatt. De kinek és mire is kell a vérhígító?

Egy olyan árváltozás lép életbe október elsején, ami a heparintartalmú termékeket érinti és aminek eredményeként 200–450 százalékos drágulás lehet majd érzékelhető a vérhígító gyógyszereknél – erről lapunk is írt korábban a Napi.hu híre nyomán. Ebben hozzátették:

a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetniük a gyógyszerszedőknek.

A heparinkészítményeket elsősorban olyan betegek kapják, akiknél vérrög alakult ki valamelyik szervükben, vagy nagy a vérrög kialakulásának veszélye. Ezeket a gyógyszereket nagy mennyiségben alkalmazzák a kórházak, de injekcióban maguk a betegek is be tudják adni. Emiatt a patikákban is nagy a kereslet irántuk. A heparintartalmú szereket a koronavírus-járvány alatt is többen keresték, mivel a vírus által okozott vérrögképződést ilyen gyógyszerekkel előzték meg, illetve kezelték. A drágulásnak ugyanakkor nem teljesen ez, illetve csak ez az oka:

a heparinkészítmények alapanyagát a speciálisan tartott sertések feldolgozása során állítják elő. Ez az alapanyag azonban a sertéspestis-járvány következtében napjainkban csak korlátozottan elérhető.

Mit lehet tudni a heparinról?

A Webbeteg.hu leírása szerint a heparin alkalmazása nehézkes, mivel a bélből nagyon rosszul szívódik fel – így szájon át nem lehet bevenni. Izomba vérömlenyképződés miatt nem lehet adni, bőr alatt pedig csak kevéssé szívódik fel. Ezért vénába adva alkalmazható a leghatékonyabban.

A heparin a vizelettel ürül, nem jut át a magzatburkon, és nem választódik ki az anyatejbe. Emiatt várandósok vagy szoptató anyák esetén, más hatékonyabb véralvadásgátlókkal szemben heparint alkalmaznak.

A heparint személyre szabottan adagolják, dózisa függ az alvadási értékektől, a betegség fajtájától és lefolyásától, a mellékhatásoktól, a beteg testsúlyától és korától, ezenkívül figyelembe veszik a heparinérzékenységet.


Megtekintések száma: 16616

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet