5-10 éven belül globális vízhiány fogja megtizedelni az emberiséget?

2023. július 30., vasárnap




Fel kell készülnünk a legrosszabbra a kutatók szerint. A víz egyre fogy, az ihatósága pedig világszerte drasztikusan csökken...

Sok szakember és gazdasági elemző szerint a következő nagy háborút a vízért fogjuk vívni, nagyon szomjasan.

A víz globális hiányának problémája ugyanis egyre nő.

Már a jelen helyzet sem túl rózsás, és vannak a Földön olyan országok és régiók, amik már huzamosabb dieje komoly vízhiánnyla küzdenek.

A víz mennyisége és minősége is folyamatosan romlik - elentették ki szakemberek, melyet tanulmányba is foglaltak, ezt itt meg tudod tekinteni:

http://www.un.org/waterforlifedecade/quality.shtml

legjobb és legyben legriasztóbb példa a folyamatok elkezdődésére Fokváros, ahol már alig van víz jelenleg is. Úgy tudni, hogy Áprilisra teljesen elfogyhat a város vízkészlete.

Hogy Fokváros vezetősége elkerülje a válságot, a következő hónaptól 87-ről 50 literre csökkentik a lakók napi vízadagját - számol be a Live Science.

A zéró nap azt az időpontot jelöli, amikor Fokváros kénytelen lesz a csapok többségét elzárni, a lakók pedig csupán napi 25 liter vizet használhatnak.

Összehasonlításképp: egy kád megtöltéséhez 100-120 liter vízre van szükség, egy mosogatógép pedig 14-23 liter fizet egy alkalommal.

Nyugat-Fokföld területén zsinórban ez a harmadik év, amikor kifejezetten száraz az esős évszak. A régiót 2017 májusában nyilvánították katasztrófa sújtotta területté. A hatóságok szerint az idei aszály 1904 óta a legsúlyosabb.

A helyzet egyre rosszabbá válik.

Nem csak az a baj, hogy szennyezzüka vizeinket az emberi tevékenység és az ipari működés során, hanem az is, hogy a globális klamíváltozás egyre inkább kiszárítja a bolygót.

A efnnmaradó vízkészlet egyre nagyobb ütemben válik ihatatlanná, miközben az óceánok és egyéb víztartalékok apró, műanyagrészecskékkel szennyeződnek és válnak fogyaszthatatlanná.

A víztisztító technológiák nem eléggé elterjedtek és elég fejlettek ahhoz, hogy gyorsan és ipari mértekben szűrjék ki ezeket a szennyeződéseket.

Így hamar beköszönthet egy olyan világ, ahol a víz lesz az új arany, sőt, a pénz helyett egyfajta fizetőeszköz. A világ, amiben mindenki szomjazni fog.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány az emberiség jövője vízhiány kataklizma


Megtekintések száma: 76077





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet