5 bizonyíték, ami rámutat arra, hogy multiverzumban élünk: újraírhatja a világegyetem történetét!

2023. augusztus 11., péntek




A tudósok szerint számos jel utal arra, hogy nem a miénk az egyetlen világegyetem.

Számtalan elmélet létezik különös világunkról. Vannak, akik szerint nem az egyetlen univerzum az, amelyben élünk, és hogy a világunk valójában sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

Többféle dimenzió, tér és hipertér létezik, buborékuniverzumok, melyek teljesen más valóságokat rejthetnek, mint amelyben mi vagyunk.

Több különféle bizonyíték és jel utal arra, hogy ez valóban így van.

Végtelen univerzumok

Az egyik legvalószínűbb elmélet az, hogy végtelen számú univerzum létezik. Ez azt jelenti, hogy belőled, és belőlünk is végtelen számú verzió létezik. Vagyis egy másik univerzumban lehet, hogy épp ugyanúgy olvasod ezt a cikket, de pizsamában, és nem farmernadrágban, vagy teát kortyolgatva kakaó helyett.

A végtelen számú univerzumok elmélete abból következik, hogy az időutazás is lehetséges. Mára már ugyanis tény, hogy az időben előre és hátra utazni bizonyosan lehetséges. Más kérdés, hogy mikor leszünk képesek létre is hozni egy időgépet...

Mindenesetre a nagypapa paradoxont - amikor megölve a nagyapánkat mi magunk sem jövünk létre, hogy visszautazzunk őt megölni - nagyszerűen feloldja az, hogy ilyenkor egy alternatív idősík jön létre, és egy új univerzum születik.

Buborék univerzumok

Michio Kaku szerint az univerzumunk a sötét energia és a sötét anyag segítségével tágul folyamatosan. Azonban a táguló vákuumnak törvényszerűen valamibe bele kell tágulnia a 3 dimenziós térben.

Az elmélet szerint létezik egy 11 dimenziós hipertér, és ebben jön létre, és tágul sok milliárd különböző buborék univerzum, melyek valóban buborékok módjára viselkednek.

Ennek jele és bizonyítéka lehet az ősrobbanás, ami vagy a buborékok érintkezésekor, összeolvadásakor, vagy kettéválásakor jöhet létre, míg egy másik elképzelés szerint olyankor, amikor egy buborék a nemlétezés állapotából a létezés állapotába kerül, és a semmiből jelenik meg.

Bránvilágok

Egy másik elmélet szerint a bránok rejtheti a párhuzamos világokat, és ezek között a bránok között, ha nagyon apró valami, akkor át is tud szivárogni ezekbe az alternatív univerzumokba.

A Princeton Egyetem kutatói szerint a bránokból felépülő világ kvantumfizikai szinten igen furcsán viselkedik, melyek utalhatnak más, velünk szembenálló, a mi világunkra ráható világok létezésére.

Ezek a bránok kapcsolatban állhatnak egymással akár más-más dimenziókon keresztül is. Ez is megmagyarázhatja a sokak által vitatott kvantum összefonódás rejtélyét.

Szubatomikus világegyetemek

A kvatumvilágban olyan ismeretlen folyamatok zajlanak, melyek alapjaiban mondanak ellent az általunk ismert standard fizikai törvényeknek és modelleknek. Ez pedig sokak szerint azt jelezheti előre, hogy szubatomi szinten külön, önálló fizikai törvényekkel rendelkező úgynevezett kvantumvilágok alakulhattak ki.

Ha tovább gondoljuk a dolgokat, akkor talán a mi világunk is egy ilyen kvantumvilág egy szeglete, és valójában egy hihetetlenül nagy világ apró kis részecskéjének egyetlen "szelete" vagyunk.

Félelmetes belegondolni, hogy ilyen tekintetben, ha ez így van, valójában megdöbbentően aprók vagyunk, és egy kozmikus tudat, vagy valamiféle felsőbb entitás részei lehetünk.

Matematikailag megtervezett világok

Sok jel utal arra is, hogy az univerzum egy nagyon precízen megtervezett matematikai egész. Egy olyan alkotás, mely strukúrákból áll, olyan jól leírható elemekből, melyekből minden kiszámítható.

Vagyis a világunk egy intelligens tervezés keze nyomát viseli magán. Ez lehet maga Isten vagy más, teremtő kozmikus erő.

Az univerzumról alkotott matematikai modellek kimondják, hogy nem csak a mi világunk létezik. Sok összefüggés ugyanis kérdéses, és nincs értelme egészen addig, míg az elméletbe és az egyenletekbe be nem vezetjük matematikai módon a több univerzum létének lehetőségét.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen univerzum párhuzamos világok párhuzamos dimenziók kvantumfizika multiverzumok párhuzamos univerzumok


Megtekintések száma: 171072





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet