5 jel, hogy a világgazdaság az összeomlás előtti időszakban van

2017. március 4., szombat
Sok elemző, és különféle jövőkutató szerint a nyugati világ és a modern társadalom vérkeringésének számító világgazdaság 5-10 éven belül össze fog omlani. De vajon mik azok az árulkodó jelek, melyek elárulják, hogy egy globális válság kezdete előtt vagyunk?

Sokan sokfélét mondtak már arról, hogy mi várható a jövőben gazdasági és társadalmi téren. Az egyik ilyen teória szerint hamarosan újabb recesszió, azaz válság ütheti fel fejét.

Egyes elemzők ezt már a tavalyi évben is jósolták, most azonban 2017-ben minden eddiginél több jel utalhat majd arra, hogy valóban kibontakozóban van egy a 2008-as világválságnál sokkal súlyosabb válság.

Ennek a közelgő pénzügyi törésnek megvannak a maga előjelei. Összeszedtük a 6 legnyilvánvalóbb jelet, melyek arra utalhatnak, hogy hamarosan ismét a dunyhában kell tartanunk a pénzünket. Már persze ha érni fog ott valamit.

Növekvő árak

Világszerte egyre inkább növekednek az árak, a fizetések viszont kezdenek elmaradozni tőlük. Ez nem – csak – azért van, mert a különféle cégek egyre jobb termékeket állítanak elő, hanem mert a legtöbb vállalat egyre nagyobb hiteleket kell, hogy kinyögjön.

Ugyanis bármilyen hihetetlen, még a nyereséges világcégek egy része is hitelekre épül, azok segítségével lett megalapítva.

Egyes nagy cégek még most is ezeket a hiteleket, kvótákat nyögik. Az emberek egyre inkább eladósodnak, és egyre kevésbé élnek meg a munkájukból, így a béreket is emelni kell. Ezért csak a termékkel tudják fenntartani magukat.

Hitel, hitel hátán

A folyamatos hitelezéseknek nem lesz jó vége. Már a 2008-as válság előtti időszakban is megfigyelhető volt, hogy gyakorlatilag az emberek mindent hitelre vettek, főleg ingatlanokat, és hatalmas bajba kerültek később.

Ma a bankok nem elégednek meg a hitellel. Az évek során több országban egyre inkább lazították a hitelképesség feltételeit, hogy minél több embernek legyen lehetősége hitelhez jutnia. A hitel ugyanis pénzesített adósság gyakorlatilag.

Az adósságrendező hitelek, és az efféle már eleve abszurd konstrukciók azt fogják eredményezni, hogy a lakosság egy része egy hitelspirálba kerül, és elnincstelenedik.

Gigantikus nyerészkedések

Egyes vállalatok emellett mégis gigantikus nyereségeket tesznek el. Ha nyerészkedik valaki, akkor a pénzügyi rendszerben szinte mindig másvalakinek a kárára teszi azt.

Összeomló nyugdíjrendszer

Bár sokak szerint nem közvetlenül ide tartozik, de az is egy jele lesz majd a világválságnak, hogy a nyugdíjrendszer a működésképtelenség jeleit fogja mutatni. Ez nem minden országban fog jelentkezni, de a legtöbben igen, és abban biztosak lehetünk, hogy Magyarország az elsők között lesz.

Ha ugyanis a világválság bekövetkezik, akkor az azt megelőző időszakban az állam több tartalék rendszerhez is megpróbálhat majd hozzányúlni. Az is könnyen előfordulhat, hogyha kivesszük majd a pénzünket, az gyakorlatilag semmit nem ér majd.

Tömeges pénzkimenekítés a bankokból

Amikor már közel lesz a tőzsde fekete napja, az emberek világszerte tömegével próbálnak majd meg a pénzükhöz jutni, és ha nagyon rossz a helyzet, a lehető legtöbbet érő valutába átváltani minden vagyonukat.

A tömeges pénzfelvétel össze fogja omlasztani a bankrendszert, mivel nem lesz annyi kifizethető készpénz. Gyakorlatilag lesznek emberek, akiknek nem jut pénz, holott megilletné őket, mivel betették annak idején a vagyonukat.

Ezek az árulkodó jelek az elkövetkező években egészen biztosan meg fognak jelenni, és erősödni fognak. Az a nagy kérdés, hogy a piac, illetve annak szereplői, és a gazdaság hogyan is fog erre reagálni.

Ha megint pánikszerű lesz az emberek reakciója, akkor pillanatok alatt bekövetkezhet egy a 2008-asnál sokkal nagyobb erejű és hatású recesszió.

világvége eltitkolt tények végidők pénzügyek pénzrendszer


Megtekintések száma: 50240

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet