5 különös fotó a II. Világháborúból

2016. június 18., szombat




A brit katona, aki karddal ment a nácikra, vagy a Mickey egeres gázmaszk, mely tényleg gyártásra került, a legendás szellem hadsereg? 5 megdöbbentően különös fotó, és azok története a második világháborúból.

Sörrel megtankolt vadászgép

Egy Spitfire üzemanyag tankját láthatjuk, amint alkohollal töltik meg. A képen jól látszik, hogy Pale Ale sörrel töltik meg a tartályt. Az üzemanyag tank kapacitása úgy 214 liter volt.

sorrel-megtankolt-vadaszgep

A bizarr fénykép valódi. Többször előfordult, hogy a Brit vadászgépek sörrel kevert üzemanyaggal voltak kénytelenek repülni. A világháborúban voltak időszakok, amikor akadozott az ellátmány, és így volt ez a híres partraszállás utáni napokban is, amikor a gépeknek küldetésük volt a Francia földeken.

Mickey egeres gázmaszk

Sun Rubber különös maszkot készített a Pearl Harbor utáni eseményeket követően, melyeket gyerekek kezdtek el hordani a tragédiát követő időszakban. A Mickey egér maszkhoz annak idején még maga a Disney is hozzájárult.

Mivel a közvélemény és a lakosság látta, hogy a japánok mustárgázt is bevetettek a támadások során, így az emberek félni kezdtek egy esetleges vegyi támadástól.

mickey-eger-gazmaszk

A hadsereg és a különböző cégek félve a támadásoktól, gázmaszkokat kezdtek gyártani majd osztogatni a lakosságnak. A Mickey egér változat kifejezetten 4 év körüli gyerekeknek lett kifejlesztve azzal a céllal, hogy egy esetleges gáztámadást ne katasztrófaként éljenek meg, hanem egyfajta vidám játékként.

Nem volt alaptalan az amerikaiak félelme. A háború utáni időszakban ugyanis kiderült, hogy Japán valóban tervezett több vegyi támadást is Amerika ellen, melyet hatalmas, mérgező gázokkal teli léggömbökkel és kamikaze pilótákkal szándékoztak volna végrehajtani.

Szellemhadsereg

Nézzük meg alaposan az alábbi képet. Mit látunk rajta? Tankokat, ágyúkat, lövegeket és sátrakat igaz? Mi van, ha minden csak egy puszta illúzió, és valójában nincs is a képen hadsereg?

szellem-hadsereg-ii-vilaghaboru

Harmincezresnek tűnt, de valójában csak 1100-an alkották azt az amerikai szellemhadsereget, amely több alkalommal is sikeren megtévesztette a németeket a normadiai partraszállás után.

A művészekből, illusztrátorokból, rádiósokból és hangtechnikusokból verbuválódott csapat feladata az volt, hogy kézzel készített, felfújható tankokkal, vonuló sereg zajával és hamis rádióadásokkal tévessze meg az ellenséget.

A szellemhadsereg több mint húsz hadmozdulatban vett részt, és becslések szerint 15-30 ezer amerikai katona életét mentette meg. A látszatot végig sikerült fenntartaniuk, és még az egységen kívüli amerikai katonák sem tudtak a valódi céljaikról. A legjelentősebb akciójukra a háború vége felé került sor, amikor el kellett csalniuk a németeket azért, hogy a 9. amerikai hadsereg át tudjon kelni a Rajnán, és mélyebben behatolhasson Németországba.

szellem-hadsereg-ii-vilaghaboru-2

A 30. és 79. hadosztálynak adták ki magukat, és el kellett hitetniük a németekkel, hogy harmincezren vannak. A valódi tankok közé felfújhatókat állítottak, így úgy tűnt, mintha erőteljes támadásra készülnének. A speciális egység létezésére 1985-ben derült fény, amikor az egyik katona, Arthur Shilstone felfedte a történetet a Smithsonian magazinnak.

Aki karddal ment a nácikra

Az egyik korabeli világháborúban készült fotón egy rejtélyes figura tűnik fel a csatában. Méghozzá teljesen érthetetlen módon karddal az oldalán.

Skót dudával, karddal és egy középkori hosszú íjjal vezette támadásra kommandósait a II. világháború harcterein az "őrült" brit parancsnok, akid csak Mad Jack-ként szoktak emlegetni.

orult-jack-churchill

Őrült Jack azt vallotta, hogy a tiszt, aki kard nélkül indul a csatába, nincs megfelelően felfegyverkezve, és komolyan is gondolta. Mindig volt nála kard és nem mondott le íjáról sem: az 1940. májusi dunkerque-i csatában a társai által már Mad Jacknek, azaz Őrült Jacknek nevezett Churchill egy német őrmester lenyilazásával adott jelet a támadásra. Ez volt az utolsó, feljegyzett emberölés, amit hosszú íjjal követtek el.

Rejtélyes fények Los Angeles felett

A valaha volt leghíresebb azonosítatlan fényeket ábrázoló felvétel a Los Angeles felett készült éjszakai fotó. Erős fénynyalábokat húzott maga után az az azonosítatlan repülő tárgy, melyet Amerikában láttak, majd fotóztak le 1942-ben.

Az ismeretlen furcsaság a hollywoodi hegyek felett szállt, és hatalmas fényjelenséget produkált. A kép a mai napig minden idők leghíresebb ufó-fotójaként emlegetik. Az eseményekről nagyszabású film is készült Battle: Los Angeles címmel.

leghiresebb-ufo-fotok-1

A fényeket miután nem akartak eltűnni az égről, a hadsereg kezdte minden bevethető tüzérségi löveggel bombázni. Egyesek szerint ez azért volt, mert ténylegesen idegen csészealjakról volt, szó.

Egy másik magyarázat szerint Japán kémrepülőgépek voltak, a hadsereg pedig azonnal tüzet nyitott, és azért lett végül az idegenekre terelve a dolog, mert akkoriban óriási presztízs veszteséggel járt volna Amerika és a hadsereg számára az, hogy ellenséges repülőgépek képesek bejutni az ország belsejébe.

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 44604





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet