5 lehetséges teória a Tabby-csillag rejtélyes fényerősség csökkenésével kapcsolatban

2017. március 17., péntek
Mint ismeretes, a csillaggal kapcsolatban az utóbbi 2 évben felmerült, hogy egy fejlett civilizáció tevékenykedhet a közelében.

Néhány évvel ezelőtt komoly felfedezést tettek a NASA szakemberei. Észrevették ugyanis, hogy az egyik csillagrendszerben található csillag fénye folyamatosan változik.

Méghozzá a fényerejének jelentős mértékét elveszítette, ráadásul csillagászati léptékben mérve viszonylag gyors ütemben. Akkor merült fel először az, hogy a Tabby csillagának nevezett - vagy Tabby csillag - csillag körül idegen lények élhetnek.

Ugyanis a különös fényesség változást semmivel sem tudták megmagyarázni, míg végül gyakorlatilag csak az értelmes élet által alkotott technológia maradt magyarázatként. A rejtélyhez azóta sem kerültünk közelebb, és rengeteg a találgatás arról, hogy mit is fogunk a Tabby csillag körül találni.

Dyson-gömb

A legnépszerűbb, és egyben legvalószínűbb - és tegyük hozzá, hogy a legizgalmasabb - elmélet szerint a Tabby csillag rejtélyes fényerő csökkenése nem más dolog miatt következett be, mint egy idegen civilizáció által készített Dyson-gömb miatt.

A Dysom-gömb elmélet szerint egy szupercivilizáció megkísérelheti csillagának teljes energiáját egy, a csillag köré telepített gömb segítségével begyűjteni. Ez a csillagközi szerkezet elméletileg lehet akkora, mint egy csillag, és képes lecsökkenteni a fényerejét, ahogyan elnyeli a csillag energiáját.

Ha valóban így van, akkor az ott élő lények nagyon fejlettek lehetnek, és képesek már a csillagközi utazások kivitelezéséhez is.

Egy eddig ismeretlen csillagfolyamat

Akár egy eddig ismeretlen csillagfolyamat is lehet a Tabby csillag folyamatos fényerő csökkenése. Bár időszakos a jelenség, és a Kepler program alatt kétszer is megfigyelték, önmagában még nem mérvadó.

Ugyanis soha egyetlen más hasonló csillag esetében sem fedeztek fel, vagy figyeltek meg hasonlót, tehát nem tudni, hogy pontosan mi is történik a csillag esetében. Ha valóban egy eddig ismeretlen folyamat, akkor arra előbb-utóbb példát kell találniuk más csillagoknál is, még akkor is, ha alapvetően ritka folyamatról lehet szó.

Gigantikus ütközés

Létezik egy olyan teória, mely egy másik lehetséges interpretációja lehet az észlelt jelenségnek. Az egyik érthetetlennek tűnő jelenség a csillag folyamatos halványodása az elmúlt 100 évben (14%), amelyhez hasonlót korábban ilyen típusú csillagnál nem tapasztaltak a csillagászok.

E jelenségre vetett fel nemrég egy merész hipotézist a Columbia és a Berkeley egyetemek csillagászaiból alakult csoport. A Monthly Notices-ben megjelent publikáció szerint mintegy tízezer évvel ezelőtt egy vagy több bolygótest zuhanhatott spirálpályán a csillagba.

A csillag légkörében fékeződve gravitációs energia szabadult fel, amely felmelegítette, és ezáltal fényesebbé tette a csillagot.

Magát a kifényesedést természetesen senki nem figyelte meg, de a csillag azóta is lassan halványodik, amíg végül eléri korábbi fényességét. Más szóval a KIC 8462852 olyan csillag, amely valamikor régen „felfalta” egyik bolygóját.

Hatalmas tömegű üstökös raj

Az egyik legelső elmélet volt, mely egy darabig nagyon is ígéretes volt, és úgy tűnt, megmagyarázza a Tabby csillag rejtélyét.

Ha valami miatt csökkent a fénye, talán elmehetett valami előtte. Azonban bármi is haladt el a csillag előtt, annak vagy nagyon nagynak, vagy nagyon soknak kellett lennie. Ha nagyon sok, több millió nagyobb méretű üstökös raj haladt volna el, az elméletben okozhatott volna ilyen fényerő csökkenést a távolban észlelve.

Ugyanakkor a tudósok szerint egyelőre ez a teória se tudná teljesen megmagyarázni, amit a Kepler űrtávcső látott.

Belső feketelyuk

Ez egy elég abszurd elmélet, de már felvetették azt is a Tabby kapcsán, hogy talán egy belső feketelyuk léphetett benne működésbe, emiatt kezdtet el drasztikusan halványodni a fénye.

Az elmélet szkeptikusai és kritizálói ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy soha nem figyeltek még meg csillag belsejében kialakuló - még működő csillag belsejében - feketelyukat. Ráadásul a feketelyuk nem valószínű, hogy eltűnne, vagy csak úgy elpárologna, hanem bekebelezné az egész csillagot.

rejtély rejtélyek idegen idegenek idegen civilizációk csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 52941

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet