5 ősi ájurvédikus tanács a hatékony fogyáshoz, mely bizonyítottan bevált

2019. május 19., vasárnap




Egészségünket mindennapi életvitelünkkel teremtjük meg – vagy veszítjük el. Ezért arra buzdítok mindenkit, aki súlyproblémákkal küszködik, hogy lépjen, merjen váltani és vegye kezébe egészsége jobbra fordítását. Hamarosan nagyobb frissesség, boldogság és egy könnyebb, egészségesebb test lesz ezért a jutalmunk...

(Dr. Nancy Lonsdorf írása nyomán)

Az embereknek különbözők és különböző okokból lesznek súlyproblémáik. Az alábbi öt tanács azonban olyan alapvető életmódbeli szokásokat érint, amelyek szinte mindenkire vonatkoznak. További jó hír, hogy ez az öt tanács könnyen beilleszthető a mindennapos gyakorlatba, és amennyiben a helyére kerül, valóban nagy változásokat képes hozni életünkbe, egészségünkbe.

1. pont: Vacsoránk legyen könnyű és könnyen emészthető

Mindenkinek, aki súlyproblémákkal birkózik, tudnia kell, hogy szinte lehetetlen komoly előrehaladást elérni, ha továbbra is nehéz fogásokból álló, kiadós vacsorákat tömünk magunkba!

Ezt a témát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az ájurvéda leírja, hogy az emésztés este amúgy is gyengébb, és ha néhány óra múltán lefekszünk aludni, emésztésünk, anyagcserénk és keringésünk tovább lassul. A szervezet egyszerűen nem képes megfelelő módon megemészteni az esti nehéz fogásokat. Ennek eredményeként az étel nagyobb része gyengén emésztődik meg, végső soron mérgekké, zsírokká és túlsúllyá válik. A legtöbben azok közül, akik úgy próbálkoznak súlycsökkenést elérni, hogy a nap folyamán kevesebbet esznek, gyógynövényi kiegészítőket, tablettákat, speciális porokat és italokat fogyasztanak vagy akár komoly testgyakorlást végeznek, sajnos nem tudnak úrrá lenni e hibán, mely a legnagyobb minden fogyókúrás tévedés közül.

Este különösképpen kerülendők az alábbiak: sajt, joghurt, zsíros desszertek, vörös húsok, bármiféle maradék, hideg ételek, feldolgozott élelmiszerek.

Kerüljük vagy csökkentsük vacsoránkban a szárnyasok, a halak és az édességek fogyasztását.

Dr. Nancy Lonsdorf

A vacsora legyen vegetáriánus, meleg, könnyű és folyékony. Ha jelentős túlsúllyal küszködünk, a vacsora alapja a következő legyen:

1) levesek (de nem krémlevesek)

2) vízben megfőtt gabonafélék (például rizs, quinoa, kuszkusz, árpa) és

3) gőzben párolt, grillezett vagy kis extra szűz olívaolajban megpárolt zöldségek. Ha mindenképpen szükségünk van egy kis desszertre, akkor gyümölcskompótokat ajánlok, egészen kevés biocukorral.

2. A nap főétkezése az ebéd legyen, és tartalmazzon többféle, jól átfőtt ételt

Az ebéd az az időszak, amikor a test a legnagyobb mennyiségű táplálék megemésztésére és feldolgozására képes. Az emésztés ereje ekkor a legerősebb, és számos további aktív óra áll előttünk, amikor megfelelően feldolgozhatjuk a tápanyagokat, mielőtt nyugovóra térünk. Az ebéd a nap legfontosabb étkezése, továbbá az az étkezés, amelyet a legalaposabban meg kell tervezünk, és amelyre a legjobban fel kell készülnünk.

Az ebéd legyen meleg, megfőtt étel, mely számos ízt és fogást tartalmaz. A meleg étel elengedhetetlenül fontos, mivel könnyebben emészthető és asszimilálható. A hideg ételek elnyomják az emésztés erejét (ha még emlékszünk az iskolai kémia órákra: az alacsony hőmérséklet leállítja a kémiai reakciókat, az emésztés pedig színtiszta kémia!) Ha rendszeresen hideg ételeket fogyasztunk, emésztési problémákkal kell majd szembenéznünk, továbbá áma, emésztetlen méreganyag halmozódik fel szervezetünkben, és végső soron testsúlyunk is megnövekszik.

A változatos étkezés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy megfelelően tápláljuk a szervezetünk, és hogy elejét vegyük annak, hogy sóvárgó vágy támadjon bennünk bizonyos ételek után. Ez sajnos számos egyébként jó szándékú speciális étrendnek is komoly buktatója. Ezek a vágyak azért támadnak bennünk, mert étrendünk e diétákat követve kiegyensúlyozatlanná válik, ugyanis csak néhány fajta étel található meg bennük. A túlnyomórészt szénhidrátra vagy fehérjére korlátozott étrendek végső soron alultáplált szövetekhez vezetnek, melyek jogosan küldenek éhségjelzéseket agyunk felé. Még akkor is, ha éppen most végeztünk egy hatalmas adag étellel, a testük egyes részei ténylegesen alultápláltak és éheznek. Sajnálatos módon nem ébredünk rá erre, amikor az éhségjelek megjelennek, és még akkor is szénhidrátban gazdag, hizlaló ételekhez nyúlunk, amikor valójában zöldségekre és hüvelyeseket tartalmazó levesekre lenne szükségünk.

Egy jó, kiegyensúlyozott ebéd abban is segít, hogy este kevésbé legyünk éhesek, így könnyebb lesz tartani magunkat a súlycsökkentés szempontjából elengedhetetlenül szükséges könnyű vacsorához.

3. Kortyolgassunk az egész nap folyamán meleg vizet

A meleg víz kortyolgatása a nap folyamán megtisztítja az emésztőrendszert és az egész testet az elzáródásoktól és a tisztátalanságoktól. A forró víz kortyolgatása javítja az emésztést és az ételek feldolgozását, továbbá segít megelőzni, hogy a test méreganyagokkal telítődjön és elduguljon. Hatalmas áldás ez az étkezések között az ételek iránti sóvárgás leküzdésében. Találkoztam olyan emberekkel, akik közel 25 kilogrammot fogytak csupán ennek az egyszerű elvnek a követésével.

Legtöbben úgy tudjuk könnyen kivitelezni a meleg víz kortyolgatását, hogy beszerzünk egy jó termoszt, vagy egy csészét ráteszünk egy hozzá illő méretű melegítő lapra. A meleg vizet beleöntjük a csészébe, rátesszük a melegítőlapra, és munka közben egész nap kortyolgathatjuk a vizünket.

A legerősebb tisztító hatással rendelkező víz az, amelyet körülbelül tíz percig forraltunk. Ez a viszonylag hosszabb ideig tartó forralás csökkenti a víz nehézségét (a lábos alján gyakran látunk egy finom port, amely a vízből kicsapódott anyagokból áll) és energetizálja a vizet. Ahhoz viszonyítva, hogy egyáltalán nem iszunk, még az sem rossz megoldás, ha a melegvízcsapról iszunk vizet a munkahelyünkön, noha messze nem olyan hatékony, mint a felforralt víz.

4. Kerüljük a maradékokat

A Maharishi Ájurvéda úgy tartja, hogy ha a főzés után visszatesszük az ételeket a jegesbe, az nagy mértékben csökkenti az étel minőségét és emészthetőségét. Még ha meg is melegítjük azután, hogy kivesszük a jegesből, az étel elveszíti életadó frissességét.

Az ételekből sokkal többet veszünk magunkhoz puszta molekuláknál: frissességet, életerőt (pránát) és a természet intelligenciáját. A fizika elmagyarázza nekünk, hogy a molekulák klasszikus fizikához tartozó világa mellett létezik a rezgések kvantumvilága. A természet mélyebb valóságának mezőit alkotó rezgések, melyek létrehozzák az életerőt és az intelligenciát, megsemmisülnek akkor, amikor lehűtjük a megfőtt ételt. Ennek eredményeként a maradékok könnyen vezethetnek azoknak az elégtelenül megemésztett salakanyagoknak a létrejöttéhez, amelyeket összefoglaló néven ámának nevez az ájurvéda. Ezek a testben felhalmozódva toxinokat termelnek, elzáródásokat hoznak létre, súlygyarapodáshoz, illetve számtalan betegséghez vezetnek.

Az ellenkező elv foglalja össze az ájurvéda ételekkel kapcsolatos ajánlását: „egyél frissen elkészített friss ételt.”

Aktív életvitelünk olykor nehézzé teszi hogy időt szabjunk a bevásárlás és a főzés komoly logisztikai erőfeszítéséket igénylő feladatára, ám minden, amit ebben az irányban teszünk, komoly előrehaladást jelent majd a megfelelő testsúly elérésében és az általános jó egészség megteremtésében.

Az otthon készült, szinte teljesen friss, tiszta és teljes értékű étel elkészítésének kényelmes módja, ha árpát és lencsét (melyek kitűnő zsírégető kombinációt alkotnak) felteszünk főni egy lassan főző edénybe az éjszakára. Reggel tegyünk hozzá felaprított zöldségeket és olíva olajon megforgatott fűszereket (mint amilyen a római kömény, a feketebors, a friss gyömbérgyökér, a koriander és a kurkuma). Tegyük bele egy ételtermoszba, és már kész is az ebédünk. Ehhez elropogtathatunk még néhány puffasztott rozsból készült ropogós tallért (a rozs az ájurvéda szerint szintén kiváló zsírfaló), és ha még néhány szem gyümölcsöt is elfogyasztunk a nap folyamán, minden szempontból tápláló, tiszta és kiegyensúlyozott ebédben volt részünk.

5. Mozdulj meg!

Nemrégiben egy címet láttam egy egészségmagazinban, amely nagyon jó tanácsot adott: „Hagyd a fogyókúrát, és kezdj el mozogni!”

A testmozgás szinte minden olyan dolog ellen hatékony orvosság, ami megbetegít minket. Segíti az emésztést, az anyagcserét, a székletürítést, széppé teszi az arcszínt, erősíti és tonizálja a testet, javítja a csontsűrűséget és segít a testsúly normalizálásában is. Ezenkívül pozitív érzelmi állapotot teremt, élvezetes tevékenységet jelent, javítja az önértékelést és nagyobb energiával, frissességgel és több sikerrel áld meg minket a nap folyamán.

Minimum arra szánjunk időt minden nap, hogy kimenjünk otthonról és sétáljunk egyet. Gondoljuk át a napirendünket és iktassunk be napunkba egy-egy sétát mindenütt, ahol csak tehetjük. Különösen jó egy sétát tenni az étkezések után, és rendkívül egészséges, ha vacsora után járunk egyet.

További tanácsok:

a) Térjünk nyugovóra este tíz óra előtt. A salakanyagok feldolgozása tíz óra után veszi kezdetét, ám ha ébren vagyunk és aktívak, akkor csökken a szervezet ez irányú hatékonysága, különösképpen, ha éjféltájban még „nasizunk” egy kicsit.

b) Ételeinkhez adjunk emésztést támogató, zsírégető fűszereket, mint amilyen a friss gyömbér, a római kömény, a fekete bors, a kurkuma és a görögszéna.

c) Tartsunk a kezünk ügyében EGÉSZSÉGES nassolnivalót, hogy ne együnk egészségtelen nasikat. Ajánlottak a friss és aszalt gyümölcsök, a diófélék, a frissen facsart gyümölcslevek, valamint a teljes őrlésű gabonából készült ropogós tallérok.

d) Naponta kétszer gyakoroljuk a meditációt és végezzünk jógagyakorlatokat, hogy egyensúlyban tartsuk a testünket és az elménket. Ezek segítenek az ételek iránti mohó vágyakozás csökkentésében is. (Több száz tudományos tanulmány alapján, melyek egészségre gyakorolt hatását dokumentálják, betegeimnek a Transzcendentális Meditáció technikáját szoktam ajánlani.)

e) Reggel tegyünk egy sétát. Végezzünk valamilyen fizikai mozgást a reggeli nap fényében. Ez pozitív hatással van az elmére, az érzelmekre és energiát ad a nap folyamán.

f) Évente kétszer vegyünk részt pancsakarma kezelésen. A Maharishi Ájurvéda évente kétszeri pancsakarma terápiát ajánl (masszázsokat, izzasztásos kezeléseket és belső tisztító eljárásokat) a tisztátalanságok felhalmozódásának megelőzésére. (Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint, mely az Alternative Therapies in Health and Medicine című folyóiratban jelent meg, öt napos pancsakarma kezelés 50 százalékkal csökkentette a rákkeltő PCB vegyület jelenlétét a vérben.)

g) Zsírfogyasztásunkat főként bio extraszűz olíva olaj tegye ki. A bio ghí is elfogadható kis mennyiségben (1-2 teáskanál naponta). Kerüljük a nem biominőségű olajokat, különösen a kukorica és a szójaolajat. [Mert javarészt génmanipuláltak, különösen Amerikában – a ford.] Az olajok jelentik azt az élelmiszerfajtát, amellyel talán a leginkább körültekintőnek kell lennünk, a tisztátalan olajok ugyanis számtalan betegség kialakulásához vezethetnek.

Összegzés:

Egészségünket mindennapi életvitelünkkel teremtjük meg – vagy veszítjük el. Ezért arra buzdítok mindenkit, aki súlyproblémákkal küszködik, hogy lépjen, merjen váltani és vegye kezébe egészsége jobbra fordítását. Hamarosan nagyobb frissesség, boldogság és egy könnyebb, egészségesebb test lesz ezért a jutalmunk. 

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Angyalimenedék

egészség életmód


Megtekintések száma: 85078





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet