5 tudományos teória arról, hogy mi lehet az univerzumon kívül

2017. május 4., csütörtök
Senki sem tudja, hogy mi van az ismert világ határán túl. Van azonban 5 nagyon érdekes feltételezés.

A Hubble-törvény felvetése

Edwin Powell Hubble amerikai csillagász 1929-ben figyelte meg, hogy minél távolabb van tőlünk egy galaxis, annál nagyobb a vöröseltolódása, azaz annál nagyobb sebességgel látszik távolodni. A csillagászok úgy vélik, az univerzum végtelen lehet.

Ugyanakkor lehet egy pont, melyen túllépve az univerzum ugyanúgy ismétlődik, mint egy szalag, aminek már megint az elején járunk. Egy másik aspektusa szerint a világegyetem határán túl megtalálhatunk mindent, ami csak elképzelhető.

Így akár egy másik Naprendszert is, egy ugyanolyan Földdel, mint a miénk... A teória szerint, ha elég messze megyünk, egy másik Hubble-törvény léphet életbe, függetlenül a miénktől.

Sötét folyam

A csillagászok alaposan megdöbbentek egy 2008-as felfedezés kapcsán, amikoris észrevették, hogy minden galaxis egy irányba halad, mintha egy folyó sodrásában áramlanának. A sebességük 2 millió mérföld per óra.

Senki sem tudja ennek a pontos okát, de vannak különféle sejtések. Az egyik az, hogy van valami a Hubble-paraméteren - vagy Hubble-törvény által lefedett területen - kívül, mely óriási gravitációs, és egyéb hatást fejt ki az univerzumunkra.

Ha ez igaz, akkor a világunk bizonyos értelemben nem végtelen, csak a mi szemszögünkből tűnik annak a galaxisok folyamatos áramlása és sebessége miatt.

Végtelen buborékok

Egy elképzelése szerint közvetlenül az ősrobbanás után a hirtelen és nagyon gyorsan tágulni kezdőd univerzum szerkezete elkezdett buborékokba összeállni. Ezek a buborékok alkották a téridő struktúráját.

Minden egyes ilyen buborék egy zárt rendszer, egy külön univerzum a miénken kívül. Mi is egyetlen ilyen buborékban vagyunk, melyet az egész világegyetemként értelmezünk. Végtelen számú buborékról beszélünk, sőt!

A tér és a mi világunk azért tűnik végtelennek, mert mivel a tér folyamatosan tágul egyre nagyobb sebességgel, ezért olyan mértékben nő a buborékok közötti távolság, hogy végtelen ideig haladnánk, és soha nem érnénk el a másik, tőlünk különálló buborékot.

Feketelyuk univerzumok

Létezik egy elmélete a termékeny univerzumokról, mely arról szól, hogy a feketelyukaknak talán köze van a világegyetemet körülvevő extra térdimenziókhoz. Eszerint minden egyes feketelyuk egy-egy külön univerzumot hoz létre keletkezése pillanatában.

Ilyenkor ugyanis az univerzumunk csillaganyagát, a fényt és az információt elnyeli, és látszólag sehol sem jön ki többet belőle. Ez az anyag egy másik univerzumban egy ősrobbanás formájában árad szerteszét a térben.

Végtelen számú párhuzamos világ.

Lehetséges, hogy a világegyetemen túl a világegyetem különböző féle és verziójú módosulásai, vagy tükörképei lehetnek a térben.

Létezhetnek membránok, bránok, melyeken keresztül ezek a világok időnként érintkezhetnek, kihathatnak egymásra. Az egyik legközvetlenebb bizonyíték lehet ennek a teóriának a valóságosságára, hogy a világunkban a gravitáció feltűnően - és megmagyarázhatatlanul - kicsi a többi nagy erőhöz képest.

Ebből arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy talán egy másik világból, ey "szomszédos" univerzumból sugárzik át a gravitáció, és ezért van ennyire elgyengítve.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek univerzum világegyetem


Megtekintések száma: 66452

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet