5 űrbéli rejtély, melyre nincs magyarázat - ezek után teljesen máshogy fogsz gondolni a világűrre!

2018. május 17., csütörtök
A NASA titokzatos EM hajtóműve, mely látszólag ellentmond a jelenlegi fizikai törvényeknek, a híres - feltételezhetően idegenektől származó - mesterséges rádiójel sorozat, vagy a titokzatos sötét anyag. Mind-mind megválaszolhatatlanok a tudomány számára.

És nem ezek az egyetlenek...

EM hajtómű

2015 július 30-án a NASA tudósai váratlanul szenzációs bejelentést tettek az egyik konferencia központjukban. Az egyik kíésdrleti eszköz tesztje során képesek voltak olyan mezőt generálni, mely nem hasonlított semmilyen korábban észlelt klasszikus értelemben vett elektromágneses mezőre vagy erőtérre.

Az EmDrive-nak nevezett technológia óriási lökést kapott a jelenség felfedezésével.

Ennek a meghajtó rendszernek a segítségével akár száz év alatt eljuthatnánk a legközelebbi csillaghoz.

Az ötletet még az ezredforduló környékén dobta fel Roger Shawyer brit tudós. Az EmDrive egy elektromágneses elven működő hajtómű, ami zárt térben ütköztetett mikrohullámok segítségével mozgatná az űrhajókat, műholdakat.

Ez a működésmód ellentmond a klasszikus fizika, illetve a hatás-ellenhatás Newton-féle törvényének.

Az EmDrive ráadásul elektromos áramot használ, úgyhogy egy nukleáris energiaforrás, vagy akár a Nap fénye is elég lehet a működéséhez.

Az EmDrive működése azon kevés dolgok egyike, melyet ugyan elkezdtünk tudni használni, és kísérletezünk vele, de nem értjük működésének teljes hatásmechanizmusát.

A Ceres fénylő foltjai

A Ceres fénylő foltjai már felfedezésük óta foglalkoztatják a csillagászokat, és rengeteg idegenekkel kapcsolatos teória táptalaját adják.

Ráadásul nem is alaptalanul, ugyanis még

jelenleg sincs 100%-osan elfogadott, tudományosan bizonyított elmélet arra, hogy mik is lehetnek ezek a rejtélyesen csillanó foltok a Ceres felszínén.

A Ceres felszínén található képződményekkel kapcsolatban ellentétek figyelhetőek meg.

A Hubble űrtávcső által ultraibolya tartományban készített alacsony felbontású képeken egy sötét foltot találtak a felszínén.

Eredetüket több tanulmány is vizsgálta már: vélték vízjégnek és nedves sólerakódásnak egyaránt, azonban egyik elmélet sem bizonyult helytállónak eddig.

Idegen szerkezet egy csillag körül

Még a tavalyi év végén bukkant fel a hír, miszerint nagyon szokatlan fényjelenségeket tapasztaltak az egyik csillag körül. A KIC 8462852 csillag fényének periodikus csökkenését, majd növekedését sokan mesterséges szerkezettel magyarázták, egy úgynevezett Dyson-gömbbel.

Még a BBC is megszellőztette, hogy talán idegenek nyomára bukkantak a rejtélye csillagnál.

A KIC 8462852 körül ugyanis valami nagyon nagy dolog kering, ami időnként a csillag fényének 22%-át is eltakarja. Hogy mi lehet az, azt senki sem tudja.

A legígéretesebb elmélet az volt, hogy egy óriási üstökösraj vándorolt át a csillag előtt, erről azonban nemrégiben kiderült, hogy tudományosan teljesen megalapozatlan.

Korábban több neves kutató is óvatosan felvetette, hogy talán óriási napelemrendszerek lehetnek a csillag közelében, vagyis Dyson-gömbök. Ezeket pedig egy az embernél fejlettebb idegen civilizáció telepíthette oda, hogy hasznosítsa a KIC 8462852 fényét. A napelemrendszerek több százezer (!) kilométeresek is lehetnek.

A csillaggal, és annak közvetlen környezetével azóta számtalan alkalommal próbálták felvenni a kapcsolatot, és szabályszerű, értelmes életre utaló jelsorozatok után is kutattak, eddig azonban eredménytelenül.

Egyesek szerint a híres Hűha!-jel is a KIC 8462852 felől érkezhetett annak idején, melyről a mai napig úgy sejtik, egy idegen üzenet lehet.

A KIC 8462852 azóta is őrzi a titkát, de reménykedhetünk benne, hogy az elkövetkező években közelebb jut a tudomány a megoldáshoz.

A Hűha!-jel

A Hűha!-jel az egyik legnagyobb viták tárgyát képező feltételezhetően idegen forrásból származó rádiójel a világon. Az elhíresült rádióhullámot Jerry Ehman csillagász észlelte, aki az ohio-i Big Ear rádiótávcsővel dolgozott a SETI projekten.

A jel annyira kitűnt az adathalmazból, hogy Ehman bekarikázta a kinyomtatott szalagon és a szélére ráírta, hogy “Wow!”, vagyis “hűha!” – akaratlanul is elnevezve a rádiójelet, amit azóta mindenki így emleget.

A jel 72 másodpercig tartott, aztán soha többé nem ismétlődött meg.

Bár rengeteg erőfeszítést tettek, nem sikerült azonosítani a jel forrását, és azóta sem észleltek hasonlót, sőt a magyarázatoknak is híján vagyunk pro és kontra, így teljes a rejtély.

Az egyetlen levonható következtetés talán az, hogy amennyiben a jel valóban a mélyűrből eredeztethető, akkor vagy egy eddig még nem észlelt csillagászati jelenség, vagy ténylegesen egy elfogott idegen jel volt.

A jelet, és annak keletkezési körülményeit azóta is próbálják kibogozni. nemrégiben azt állította néhány tudós, hogy a jel természetes eredetű volt, egész pontosan egy üstökös sugározhatta a jelet, azonban ennek az állításnak végül nem szolgáltattak elég tudományos alapot, és több helyen nem állt meg az elmélet, így elvetették.

A tudomány a mai állása szerint sem tudja, mi okozta a jelet, ami mesterséges, szabályszerű szekvenciákat tartalmazott, melyet nagy valószínűséggel csak egy értelmes civilizáció küldhetett.

Sötét anyag

A sötét anyag legalább két évtizede foglalkoztatja a csillagászokat, űrkutatókat. Eleinte még abban sem értettek egyet a szakemberek, hogy valóban létezik-e, mert a tudomány még ma sem képes érzékelni, mérni, kimutatni.

Csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk.

Az Univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.

A sötét anyag azért ennyire rejtélyes, mert az emberiség számára ismeretlen erőkkel is kapcsolatban áll, vagy állhat.

A fenti képen az Abell 3827 galaxishalmaz. A középső galaxisokat körülvevő kékes színű struktúra a távolabbi háttér galaxisok fényét eltorzító gravitációs lencsehatás következménye.

A négy összeolvadó galaxis tanulmányozása során vették észre, hogy az egyik rendszer körül a sötét anyag-csomó nem mozog együtt galaxisával. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ismeretlen természetű sötét anyag-sötét anyag interakció jött létre.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség megmagyarázhatatlan csillagászat univerzum


Megtekintések száma: 43915

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet