50 év múlva 5 dimenziós pendrive-on tárolhatjuk magunkat?

2022. augusztus 27., szombat




Egyes jövőkutatók nem tartják kizártnak, hogy 50 év múlva már képesek leszünk saját tudatunkat különféle adathordozókra menteni.

Az örök élethez vezető út

A nem is annyira távoli jövőben az emberi tudat halhatatlan lesz, méghozzá az informatikai és a technológiai iparágak fejlődése és vívmányai által.

Az ember a halhatatlanságra már sok-sok ezer éve áhítozik. Történelmi feljegyzések is írnak arról, hogyan ábrándozott a régi kor embere arról, hogy majd örökkön örökké fog élni.

Ma rengeteg biológiai és genetikai kutatás zajlik arra vonatkozóan, hogy mi is lehet az örök fiatalság titka, és hogyan lehet majd egy napon a tudatunkat időtlenné tenni.

Azonban olyan utak is vannak, melyek nem teljesen az emberi test felől közelítik meg a kérdést, hanem a technológiát, és az informatikát hívják segítségül.

A jövőkutatók szerint 2050 után olyan fejlett lesz majd a világ, hogy meglesz a megfelelő technológia arra, hogy tudatunkat képesek legyünk teljes egészében egy piciny adathordozóra lementeni.

A tudatunk tárolása 5 dimenzióban

Ez az adathordozó lesz a jövő pendrive eszköze, noha aligha fog majd rá hasonlítani. Ez sokkal inkább lesz egy 5 dimenziós adattároló lapka, mely képes lesz évmilliárdokon át működőképes maradni.

A technológia ezen része akármilyen hihetetlen, már ma is rendelkezésre áll, és a Southamptoni Egyetem kutatói fejlesztették ki 2015-ben.

Az létrehozott, és kifejlesztett technológia egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik: tárolókapacitása lemezenként 360 terabyte, akár ezer Celsius-fokot elvisel, szobahőmérsékleten az élettartama virtuálisan korlátlan (13,8 milliárd év 190 fokon).

A dokumentumokat ultragyors lézerrel rögzítik, mely igen rövid és intenzív fényjelekkel működik, az adatokat öt egymástól öt mikrométerre (a méter egy milliomod része) lévő nanoszerkezetű pontok három rétegére írták.

A maguktól összeálló nanoszerkezetek megváltoztatják az üvegen átfutó fény útját, módosítják a fény polarizációját, melyet optikai mikroszkóp és a polarizáló lencsékben működőhöz hasonló szerkezet kombinációja olvas ki.

Az információt öt dimenzióban kódolják, azaz a nanostruktúrák elhelyezkedésének három dimenziójához a méretet és az irányt is hozzáadják. Már csak az a kérdés, hogy a tudatunk vajon hány terrabyte adatot fog igényelni.

A tudatunk lementése

A jövő nagy kihívása az elkövetkező 35 évre egyértelműen az, hogy módot találjunk arra, hogy a teljes tudatunkat lementsük. Még ma sem teljesen tiszta, hogy hogyan, és pontosan hol tárolódnak az emlékeink.

A tulajdonságainkat meghatározó elemek helye sem teljesen ismert, így még alaposan fel kell térképezni az emberi elmét, de a kutatók számítanak rá, hogy ezt 2050-ig meg fogják tudni oldani.

Ha pedig ismerünk majd minden paramétert, akkor egy olyan eszközt kell kifejleszteni, mely hiba nélkül tudja majd leképezni a tudatunk egy virtuális mását.

Így adattárolóra mentve örökéletűvé válhatunk, ugyanis a tudatunkat később más testekbe is beültethetjük, vagy visszatölthetjük.

Talán a jövő emberisége már fémvázból fog állni, és robotok leszünk, melyek gépekhez kapcsolt emberi tudatokból állnak.

tudomány technológia technika tudat örök élet


Megtekintések száma: 106473





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet