50 éven belül kipusztulhat a Föld kétharmada: valóra válhat a jóslat

2023. március 19., vasárnap
Széleskörű kihalási mintázatokat fedeztek fel az elmúlt évtizedekben. Hamarosan "tetőzik" a pusztulás!

Az Arizonai Egyetem kutatói által készített tanulmány az első, ami amely a klímaváltozás miatt széleskörű kihalási mintázatokat a klímaváltozáshoz köthető jelenlegi fajkihalási adatokkal és a fajok mozgásáról szóló adatokkal vegyíti – idézi az MTI.

Mennyit képes elviselni?

A szakértők a világ 538 fajára és 581 helyszínére vonatkozó adatokat elemezve arra jutottak, hogy az 538 faj 44 százaléka már kihalt egy vagy több helyszínen.

Minden helyszínen elemeztük tizenkilenc fő klímatényező változását, ezzel meg tudtuk határozni, mely változók irányítják a lokális fajkihalást és hogy mennyi változást képes egy populáció tolerálni anélkül, hogy kihalna

– mondta Cristian Román-Palacios, az Arizonai Egyetem ökológiai és evolúcióbiológiai részlegének kutató.

Hozzátette: felbecsültük, milyen gyorsan képes egy populáció elvándorolni, hogy így megpróbáljon elmenekülni a növekvő hőmérsékletek elől.

Ha ezeket a részinformációkat összerakjuk minden egyes fajnál, kijön egy több száz állat- és növényfajra vonatkozó, részletes globális kihalási aránybecslés.

Megállapították, hogy a kulcsfaktor az éves maximum hőmérséklet, amely meghatározhatja, hogy egy populáció kihal-e vagy sem. Meglepő módon a kutatók megfigyelései szerint az éves átlaghőmérsékletek kisebb változásokat mutattak azokon a területeken, ahol tapasztaltak helyi fajkihalást, holott az átlaghőmérséklet emelkedését széles körben használják a klímaváltozás jelzőértékeként.

„Ez azt jelenti, hogy meglehetősen félrevezető az éves átlaghőmérsékletek változásai alapján következtetéseket levonni a klímaváltozás miatti fajkihalásokra” 

– mondta Román-Palacios kollégája, John J. WiensWiens. A tanulmány szerzői arra jutottak a korábbi elvándorlási megfigyelések alapján, hogy

a legtöbb faj nem tud elég gyorsan új élőhelyet találni a kihalás elkerülése érdekében.

Iszonyú pusztulás lehet a vége

Sok faj képes azonban tolerálni a maximális hőmérséklet emelkedését, de csak egy bizonyos pontig. A fajok mintegy 50 százaléka lokálisan kihal, ha élőhelyének maximum hőmérséklete több mint 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, több mint 2,9 Celsius-fokos emelkedésnél pedig 95 százalékuk tűnik el.

Ha kötjük magunkat a párizsi egyezményben foglaltakhoz, akkor 2070-re a Föld minden tíz állat- és növényfajából kevesebb mint kettőt veszítünk el.

Ha azonban az emberiség nagyobb hőmérséklet-emelkedést idéz elő, a fajok több mint egyharmadát, akár felét is elveszíthetjük – figyelmeztetett Wiens.

A tudósok szerint a fajkihalás mértéke 2-4-szer nagyobb lehet a trópusokon, mint a mérsékelt övi régiókban. Ez nagy probléma, mivel az állat- és növényfajok többsége a trópusokon él.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 128096

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet