520 millió éves rovar maradványaira bukkantak

2016. május 5., csütörtök




A kínai Csengcsiang egyik lelőhelyén a kutatók egy alig 2 milliméteres rovar ősi lenyomatára bukkantak, mely egyedülálló felfedezésnek számít!

Az 520 millió évesnek hitt fosszília ráadásul három dimenzióban maradt fenn, ezáltal nagyon sok részletet tár fel az élőlény fejlődésének eme korai szakaszából.

A lelet segítségével először láthatjuk, hogy hogyan is néztek ki az ízeltlábúak ősi lárvái.

A lárva teste szelvényes, fején két nagyobb struktúra vehető ki, négy pár fejlett és három pár kezdetleges lába van. Testének hátulsó részén tőrszerű függelék helyezkedik el, amelyet két, háromszög formájú, evezőkre emlékeztető képződmény keretez, ezeket a kutatók szerint úszásra használhatta.  A lelőhely 1984-es felfedezése óta ez az első ilyen fosszília.

520-millio-eves-rovar-2

A kutatók ismert fajként azonosították a leletet, eszerint egy Leanchoilia illecebrosa lárvája. A ritka lelet fontos darab a kambriumi evolúciós robbanás rejtélyeinek kirakósában, emellett segíthet feltárni a Föld régmúltjában megjelent élőlények sokfélesége mögött rejtőző mechanizmusokat is.

[caption id="attachment_8257" align="aligncenter" width="740"]119-millio-eves-sziv 119 millió éves szív[/caption]

A lelet óriási felfedezés, olyan léptékű, mintha sértetlen dinoszaurusz DNS-t, vagy komplett dinoszaurusz lenyomatot találnánk. Ez utóbbira egyébként a mostani leletet elnézve, illetve a korábban megtalált szinte tökéletes állapotú 119 millió éves őskori szív lenyomatot figyelembe véve egyre nagyobb az esély, hogy idővel egy dínó tökéletes lenyomatát is meg fogjuk találni.

tudomány történelem


Megtekintések száma: 3790





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet