6 érdekes tény a magyar nyelvről

2016. október 11., kedd




Tudtad, hogy a magyar nyelv egyedülálló a világ nyelvei között? És azt is, hogy közhiedelemmel ellentétben nem a világ legnehezebb nyelve, de a legnehezebbek között van? Skóciában talált rúnakövekből pedig egyes történészek arra következtetnek, hogy elődeink már jóval Kolumbusz előtt körülnézhettek a kontinensen. 6 érdekes tény a magyar nyelvről!

A magyar nyelv rendkívüli, és csodálatos. A világ egyik legnehezebb nyelvét beszéled, és nap, mint nap használod. A nyelvünk annyira nehéz, hogy benne van az első néhányban. Íme, 6 érdekes tény, melyet nem tudtál a magyar nyelvről!

Kolumbuszt is beelőzhettük

Nemrégiben különleges elméletek születtek rólunk, magyarokról, és a Magyra nyelv előzményeiről. Az Új-Skóciában talált rúnakövekben egyes kutatók szerint már felfedezhetőek a magyar nyelv előzményei.

Ebből sokan arra következtetnek, hogy már jóval Kolumbusz előtt jelen lehettek őseink a kontinensen. Persze ez az elmélet nem elfogadott, de egyre több bizonyítékot találnak rá a skót kutatók.

A világ legnehezebb nyelvei között van

A közhiedelemmel ellentétben nem a magyar a világ legnehezebb nyelve, de ne aggódj, a világelsők között van. Egyes listák szerint a 3. legnehezebb nyelv, míg más, szigorúbb összefoglalók szerint a hetedik legnehezebben tanulható nyelv.

A lista szerint a legnehezebb idegen nyelv a japán, melyhez közel 2200 iskolai óra kell, hogy normálisan megtanuljuk. Más karakterek, háromfajta írásmód, számrendszer kétféle kiejtéssel. Rendkívül nehéz nyelvnek számít még a koreai, arab, észt, és a finn is.

Többen használják anyanyelvi szinten, mint az ország lakossága

Hazánk lakossága közel 10 millió, illetve annál valamivel kevesebb, de azt tudtad, hogy legalább 13 millióan beszélik a nyelvet folyékonyan, azaz anyanyelvi szinten?

A plusz 3 millió a különböző országokban élő magyarok számából ered, és olyan külföldiektől, akik anyanyelvi szinten megtanulták nyelvünket.

Óriási tömörítő sajátossága van

A magyar nyelvnek rendelkezik egy igen nagy tömörítő képességgel. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk jóval kevesebb szóval is megfogalmazni hosszú mondatokat. Sőt, akár szavakkal is tudunk egyes kifejezéseket, érzéseket helyettesíteni.

Ilyen példák, mikor egy-egy szóval komplett mondatokat lehet leírni: Segíthetek? Szeretlek. Látlak. Vártalak. Elkápráztathattalak.

Az ominózus farmer szó

Érdekes adalék, hogy a farmer szó csakis egyedül a magyarban jelent nadrágot az egész világon. Amerikában és az angolban csak jeans-ként hivatkoznak rá, és a farmer szó egészen mást jelent.

Az is külön érdekesség, és részben ide kapcsolódik, hogy a magyarban csak két igazi igeidő van, a jelen és a múlt.

Rokontalan nyelv

Sokan meg szokták jegyezni, hogy a magyar olyan nyelv, mely rendelkezik nyelvrokonokkal, de mégsem. Ezt úgy kell érteni, hogy a finnugor nyelvcsalád tagja, de rokonaival mégsem értik meg egymást.

Ezt már régóta kutatják, és különféle elméletek születtek már arra vonatkozóan, hogy ez miért van így. Egyes vadabb teóriák szerint még az sem kizárt, hogy nem is áll fenn rokonság a finnugor nyelvcsaláddal, vagy legalábbis nem olyan szoros a kapocs.

érdekes érdekesség magyarország magyarsag magyar


Megtekintések száma: 297757





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet