6 jóslat, mely valóssággá fog válni 30 éven belül

2016. november 14., hétfő
A jövő már ott kopogtat mindenki ajtaján. Repülő autók, ruhában töltődő mobiltelefonok, hajlítható okos tévék. 6 jóslat, mely valósággá fog válni a tudomány és technika terén.

A tudomány olyan gyors ütemben fejlődik, mint még soha semmi. Drasztikus, ahogyan az elmúlt évek során sorra jelentették be a jobbnál jobb technológiai újításokat. Összegyűjtöttünk 6 olyan újítást, mely valóssággá válhat az elkövetkező három évtizedben.

Országokat átszelő Hperloop rendszer

A Hyperloop vákuumos vasútrendszere néhány éve még egy sci-fibe beillő ötletnek minősült, mára már majdnem a végső stádiumban vannak a tesztek. A Hyperloop a tervek szerint 1200 km/h sebességgel fog tudni száguldani, vagyis országokon lehet majd vele keresztülrobogni alig 1-2 óra alatt.

A hetekben derült ki, hogy Hyperloop One megállapodást kötött a dubaji közlekedési hatósággal arról, tanulmányozzák a szupervonat megvalósítását az Egyesült Arab Emírségekben. Ha elkészül, 12 perc alatt ér majd Dubajból Abu-Dzabiba. A megvalósításnak nincs pontos határideje, egyelőre csak tanulmányozzák a lehetőséget a felek, de Elon Musk szerint a vasútvonal technikailag öt éven belül megépíthető lenne.

Ruhában töltődő mobilok

Több cég is kifejlesztett az elmúlt években olyan ruhákat, melyek képesek megtölteni magukat elektromossággal, mely az általunk keltette súrlódás eredménye. Ezeket elraktározva sikerült már létrehozni olyan ruhadarabokat, melyeknek a zsebeiben drótok és vezeték nélkül képes feltöltődni bármilyen elektromos eszköz.

Ez egy óriási technológiai újítás lesz, mely nem csak kényelmi szempontból lesz forradalmi, hanem a praktikum szempontjából is. Ugyanis nem lesz szükség többé arra, hogy magunkkal vigyük a mobilunk töltőjét, mert ezt a zsebünkben megtehetjük majd.

Elektromos autók

Az elektromos autók a jövő közlekedési eszközei lehetnek a Hyperloop mellett. Ide tartozik még a repülő autók találmánya is, mely az elkövetkező három évtizedben teljesedhet majd igazán ki. A jövőben elektromos autók és repülő autó hibridek fognak segíteni minket eljutni A-ból B-be.

Az elektromos autók piacán jelenleg a Tesla autók képviselik a legjobb csúcstechnológiát, melyek még arra is képesek, hogy önvezető üzemmódban több ezer km-t végigvezessenek emberi beavatkozás nélkül.

Hajlítható okostévék

A Samsung már régóta kísérletezik különböző hajlítható készülékeken. Nemrég például arról szivárogtak ki információk, hogy egy összehajtogatható mobilon dolgozik. Azonban ha ez a mobil projekt összejön, nem csak mobilokat hanem hajlítható kijelzőjű okos tévéket is gyártanának.

A tévénk méretét bárhogy variálhatnánk, és hajíthatnánk, ha nem férne el a lakás egyik részében. óriási jelentősége lehetne a hordozhatóságnak is, így ugyanis el tudnánk szállítani magunkkal a nagyon nagy tévéinket is szükség esetén.

Fúziós energia

A fúziós energia bizonyos értelemben még gyerekcipőben jár, de elengedhetetlen lesz a jövő túlélése érdekében az emberiség számára. A fúziós energiával gyakorlatilag bárki ingyen juthatna áramhoz, ehhez azonban még hosszú utat kell megtenni a a tudománynak.

Mégis, az optimista becslések szerint 30 éven belül megindulhat a fúziós energia, és a mobilizált fúziós reaktorok elterjedése, és használata, mely egy sokkal zöldebb, kevésbé környezetszennyező világhoz vezethet.

Önfenntartó házak

Önfenntartó házakban lakhatunk majd a jövőben, melyek csak és kizárólag megújuló energiaforrásokból nyerik majd a működéshez szükséges áramot. 

Főleg a napenergiát fogják hasznosítani. Már most is rendelkezünk olyan napelemekkel, melyek még borult időben, vagy akár éjszaka is képesek töltődni.

Soha többé nem leszünk az elektromos hálózathoz kötve úgy, ahogyan azt a mi időnkben megismertük. Egy sokkal függetlenebb, energiaszabadság fog kialakulni, ahol nem lesznek az emberek az energiaipari cégek kiszolgáltatottjai.

tudomány technológia technika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 94417

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet