6 megdöbbentő tény az anyatermészetről, amit nem tudtál!

2016. szeptember 13., kedd
Állat, melynek egyszerre három szíve van? Vagy emlősök, akik immunisak a Föld leghalálosabb pókjának mérgére? Tudtad, hogy a jegesmedve színe valójában nem is fehér, csak úgy látszik? Megdöbbentő tények az állatvilágból.

1. Állat, melynek három szíve van

Hihetetlenül hangzik első hallásra, de a polipok egyszerre három szívvel is rendelkeznek. Ennek az okát a mai napig nem sikerült egyértelműen megfejteniük a biológusoknak, de egyes sejtések szerint a sok végtag, és az azokba szállítandó vérmennyiség miatt van szükség rájuk.

Egy másik, jelenleg legszélesebb körben elfogadott elmélet szerint a három szívből kettő egyfajta segítő funkciót tölt be.

Ezek a kopoltyúszívek, amelyek nevükből eredően a kopoltyúk tövében helyezkednek el. Az oxigénben szegény vért átpumpálják a kopoltyúkon, majd a gázcserét követően az immár oxigénben gazdag testnedvet eljuttatják a harmadik, központi szívhez. Utóbbi szerv végül az oxigéndús vért eljuttatja a test szöveteihez.

2. Akiket a leghalálosabb pók mérge sem ölhet meg

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy nem szeretne soha fekete özveggyel találkozni. Ha ugyanis ez az aprócska fekete pók megcsípi az embert, akár bele is halhat.

Egyes becslések szerint egy elefántot is képes lenne megölni a parányi élőlény mérge.

Bár emberi halálesetek csak ritkán történnek, időnként előfordul, hogy valaki nem jut időben orvoshoz ilyen csípéssel és belehal. Akadnak azonban olyan állatok, melyek nemcsak kibírják, egyenesen immunisak a pók csípésére.

A macskák egy bizonyos mértékben, a bárányok és a nyulak pedig telesen ellenállóak a fekete özvegy gyilkos mérgével szemben.

3. A bagoly szeme nem az, aminek látszik

Az éjszaka és alkonyatkor sejtelmesen huhogó, olykor villódzó sárgát szóró szemű baglyokról nagyon kevesen tudják, hogy valójában a szemük nem szemgolyóból áll.

Nincs kifejezett szemgolyólyuk, ugyanis a szemük nem gömb alakú, hanem inkább olyan, mint egy cső.

4. A jeges medve valójában fekete

A jeges medve valójában fekete. De tényleg! persze szemmel láthatóan fehérnek tűnik első ránézésre, azonban ha jobban a dolgok – vagy inkább a bundája – mögé nézünk, nyilvánvalóvá válik a turpisság.

A jeges medvék bár fehér bundázattal rendelkeznek, a bunda alatti bőrszínük alapvetően fekete.

Sőt, még megdöbbentőbb, hogy a szőr csak látszólag fehér rajtuk. valójában az is csak átlátszó, és a visszavert fény miatt tűnnek fehérnek.

5. A pókháló igazi ereje

Régóta köztudott, hogy a pókháló iszonyatosan erős. Főleg ahhoz képest, hogy mennyire parányi és vékony.

Becslések szerint az emberi hajszálnál is vékonyabb, ellenben akkora szakítószilárdsággal és strapabírással rendelkezik, hogy egy Boeing repülőgépet is el lehetne húzni vele.

Ezen adatok alapján erősebb az acélnál is.

6. A rénszarvasok szeme kékké válik télen

A rénszarvasok szeme nem mindig ugyanolyan egész évben. A hideg beköszöntével kék színt vesz fel, hogy jobban tudja az álalt érzékelni az alacsonyabb fénytartományt is.

Ez egyrészt segíti a tájékozódásban és a táplálékszerzésben is. Korábban azt hitték, hogy az állat vére változtatja meg a hidegben a szem színét, de ma már tudják, hogy valójában a fentebb felsorolt dolgok miatt történik ez.

tudomány hihetetlen természet állatvilág


Megtekintések száma: 154473

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet