600 km/h-val repesztő szupervonat koncepcióján dolgozik Kína

2016. november 8., kedd
A vonat a tervek szerint a maglev-technológiát fogja használni, azaz a pályával nem érintkezve, felette lebegő fog száguldani, és 600 km megtételére lesz képes óránként.

Kína ismételten technológiai bravúrt szeretne végrehajtani, és egy olyan szupervonat tervezetén dolgozik, mely a vonatpálya felett lebegve 600 kilométer megtételére lesz képes óránként.

A vonat munkálatai csak nemrég kezdődtek meg a China Railway Rolling Stock Corporation berkein belül, ami egy továbbfejlesztett lebegő vasút technológiát fog alkalmazni.

A szupervonat tehát ugyan maglev-elven fog működni, és a vonatpálya felett lebeg majd, de számos újítás vezetnek be, így a technológia gyakorlatilag tovább lesz fejlesztve.

A szupervonat koncepciója bámulatos lesz. Egy mágneses mező fogja a sín felett tartani, és az előzetes becslések szerint a végsebessége 600 km/h lesz.

A maglev-technológia ma már nem újdonság Kínában, és legalább húszezer kilométer hosszan tekeregnek ilyen maglev vasút pályák az országban, azonban még egyetlen vonat sem volt képes ennyire gyorsan száguldani rajtuk.

A kínaiaknak már az első maglev vonat létrehozásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a technológia bár jó, de még lenne hova csiszolni rajta, éppen ezen dolgoznak az új, szupervonat keretében.

A vég egy 5 kilométeres tesztpályát fog felépíteni arra, hogy legyen hol kísérletezni a kifejlesztett járművel.

Első körben a továbbfejlesztett technológia működőképességét fogják vizsgálni, majd azt, hogy ez a technológia és megvalósítás mennyire biztonságos az utasok számára.

Kína leggyorsabb ilyen maglev-technológián alapuló szerelvénye jelenleg a Sanghaj Maglev, amely 431 km/h-val közlekedik, de a világon a legjobb tempót jelenleg egy hasonló technológián alapuló japán mágnesvonat tartja, amely 585 km/h-ra képes.

Egyre többen szorgalmazzák egyébként, hogy a mágnesvonatok elterjedjenek, ugyanis ha az országokat össze lehetne kötni ilyen útvonalakkal, akkor a légi közlekedést is ki lehetne váltani azzal, hogy ilyen szupervonatokon közlekedünk egyik országból a másikba.

Gondoljunk csak bele, szűk két órára lenne szükségünk, hogy 1200 km-t megtegyünk, és még csak repülőre sem kellene szállnunk érte.

Egy másik ígéretes próbálkozás a Hyperloop, mely vákuumra alapozza a technológiát, ugyanis a kapszulák, melyekbe beülnek az utasok, egy vákuumcsőben közlekednek, így nincsen semmilyen légellenállás, ezáltal akár 1200 km/h sebességre is képes lehet, ha tovább fejlesztik.

tudomány technológia technika hyperloop


Megtekintések száma: 47411

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet