65 éve működik a rejtélyes elem

2016. január 22., péntek




Létezik egy szerkezet, egész pontosan egy elem, mely még ma is számtalan megválaszolatlan kérdést rejt magában. A Karpen-elem ugyanis 65 éve működik, gond nélkül.

A fizikusok és szakemberek sokáig értetlenül álltak az eset előtt.

A szerkezetet többször megvizsgálták hogy rájöjjenek, mi okozza ezt a mérnöki csodát, de ugyanolyan tanácstalanok maradtak. Minden jel arra látszott mutatni, hogy egy tényleges örökmozgóról van szó. Ez azonban a fizika mai állása szerint nem lehetséges.

karpen-elem-3

A szerkezetet egy bizonyos Nicolaie Vasilescu-Karpen (más források szerint Vasile Carpan) nevű férfi készítette valamikor az  az 1900-as évek elején. nem tudni hogy ez pontosan elem-e mert kicsit másképp néz ki és máshogy is működik mint az elemek. Sokkal inkább egy elemmel táplált rendszer.

A prototípus 1950 óta működik, és azóta egyszer sem romlott el vagy állt le.

Pontos működéséről nem sokat tudni: két sorba kapcsolt galvánelem hajt meg egy apró egyenáramú villanymotort. A motor egy kart mozgat, ami egy kapcsolót kapcsol, mely minden fél fordulatnál nyitja az áramkört, majd a második félfordulatnál zárja azt.

karpen-elem-2

A motor sebességét úgy számolta ki Karpen, hogy az elemeknek legyen idejük újratölteni azalatt az idő alatt, amíg az áramkör újra megnyílik.

Ennél pontosabban azonban senki sem ismeri a működési elvet, és több alapos vizsgálat során sem sikerült kideríteni, pontosan hogyan és miért működik a rendszer.

Igen sokan szkeptikusak a találmánnyal szemben, mert a mozgó berendezésnek már évtizedek óta állnia kéne. A zárt rendszer állítólag 65 éve működik és tartja az 1 voltos feszültséget.

Egyes feltételezések szerint az 1922-ben szabadalmaztatott találmány valamiféle környezeti hőt hasznosító thermoelektromos motor, mások szerint egyszerűen átverésről van szó - a szkeptikusok szerint ezt bizonyítja, hogy a Dimitrie Leonida Nemzeti Technikai Múzeumban őrzött prototípust nem állítják ki. A hivatalos indoklás szerint azért, mert nincs elegendő anyagi forrás a ritka gép megfelelő védelmére. A múzeum igazgatója ehelyett az irodájában tartja jelenleg is az "örökmozgó" elemet.

Hogy miylen céllal építhette pontosan feltalálója, azt szintén csak kérdések övezik. Noha Karpen nem hunyt el rejtélyes körülmények között, állítólag több komoly fenyegetést is kapott, miután elkezdte terjeszteni találmányának terveit.

karpen-elem

Azok szerint, akik szerint valóban egy különleges szerkezetről beszélünk, az elemek forradalmasíthatták volna az energia gazdaságot. Továbbfejlesztése esetén a kutatók egy olyan szerkezetet hozhattak volna létre, mely képes lehetett volna az ingyen energia termelésre.

Az ingyen energia hangoztatásával azonban vigyázni kell. Az energiaipari vállalatok ebből élnek, így aki egy fenntartható alternatívát mutat a világnak, könnyen pórul járhat, és a víz alatt végezheti lábakra kötött téglával.

karpen elem dimitrie leonida


Megtekintések száma: 35745





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet