​6500 éves szobrot találtak Zalában

2020. július 17., péntek




A lengyeli kultúra rendkívüli alkotását Egerszegi Vénusznak nevezték el.

A művészi részletességgel, finoman megmunkált női agyagszobrocska töredékeire a Göcseji Múzeum régészei bukkantak rá a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építéséhez kapcsolódó földmunkák során.

A terület keleti részén, a Nagypáli-patak felett a Kr.e. V. évezredben kialakult lengyeli kultúra nagy kiterjedésű településének nyomaira bukkantak. 

Az elmúlt három év legszebb leletét, a női agyagszobrocskát július 7-én találták meg. különlegessége az aprólékos kidolgozás: a lengyeli kultúra időszakából eddig csak nagyon kevés finoman kidolgozott agyagszobrocska került elő

– idézi az MTI Simmer Lívia régészt.

A szobrocska tenyérnyi nagyságú kúpos felsőtestét vízszintesen álló karokkal, finoman formált mellekkel ábrázolták, a nyakon hátul karcolt díszítéssel ékszert vagy a ruha kivágását jelezték. 

A női nemi szervet háromszögletes karcolással jelölték.

Az Egerszegi Vénusz feje hiányzik, de a hangsúlyos kialakítású hátsó testrészt, valamint a külön formált, kiszélesedő talpú lábat megtalálták közvetlenül a felsőtest mellett.

Ezen a területen korábban több kultikus tevékenységhez köthető objektumot is sikerült feltárni. 

A lelőhelyről kerámiatöredékek, kőeszközök, valamint a lengyeli kultúrára jellemző sárgával, vörössel és fehérrel festett, egymáshoz illeszthető töredékek kerültek elő.

A szobrokat valószínűleg szándékosan törték apró darabokra, a kutatók feltételezése szerint az őskori közösség rítusa a természettel, a termőföld termékenységgel hozható összefüggésbe.

A különleges tárgyi emléket, valamint a zalai megyeszékhelyen és környékén végzett feltárásokon előkerült őskori leleteket virtuális kiállításon mutatják majd be.

Az interaktív, 3D-s kiállítás a tervek szerint egy év múlva lesz elérhető a Göcseji Múzeum honlapján.


Megtekintések száma: 2650





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet