7 érdekes, és egyben megdöbbentő tény a Titanicról

2018. július 11., szerda




A világ legnagyobb óceánjárójáról – melynek első útja egyben az utolsó is volt – számtalan érdekesség kering az interneten. Íme, itt a 7 legérdekesebb!

11 fogásos vacsorák

Bizony a Titanicon nem volt ritka, hogy 11 fogásos vacsorákat szolgáljanak fel. Rengeteg ételkülönlegesség alkotta a legendás óceánjáró méltán sokra tartott menüjét. Profi, világhírű séfek és szakácsok dolgoztak a konyhán a nap minden percében, hogy kiszolgálják az utasokat.

Gondoljunk csak a híres Waldorf pudingra, melyet állítólag szintén a Titanicon szolgáltak fel, és melynek eredeti receptje el is veszett a hajóval együtt. A pontos receptje nem ismert, kifejezetten a White Star Line hajótársaságnak készült. A lehetséges összetevők az alma, dió és mazsola lehettek.

Megmenekült kutyák

A Titanicon nem sokan tudják, de nem csak emberek, hanem állatok is utaztak. Ezek az állatok főleg az első osztályon utazó utasok tulajdonában voltak, igazi házi kedvencek, hűséges barátok voltak.

A tragédia idején bár a nők és a gyerekek voltak azok, akiket először a mentőcsónakokba tereltek, a kilenc, Titanicon utazó kutya közül kettőnek sikerült megmenekülnie.

Jegyük volt rá, de fel sem szálltak

Több olyan ember is volt, aki szerencsés véletlennek köszönhette azt, hogy végül nem merült el a hajóval együtt a habok között, a jéghideg vizű óceánon. Volt olyan, aki csak szimplán nem érte el a hajó indulását, de még többen voltak olyanok, akik vettek ugyan jegyet az óceánjáróra, mégsem szálltak fel végül rá.

Ilyen volt a híres csokoládégyár tulajdonos, Milton S. Hershey, aki bár nem szállt fel a hajóra, érvénye jegye volt. A sors iróniája, hogy 3 évvel később mégis utolérte a végzet, amikor az R.M.S. Lusitania fedélzetén tartózkodott, mikor az elsüllyedt.

Gúnyos megjegyzés a sírokon

Frederick Fleet volt az a matróz, aki először észrevette a jéghegyet, és kiabálni kezdett, hogy „Jéghegy, jéghegy előttünk!” Sajnálatos módon a túl későn észrevett jéghegy a Titanic vesztét okozta.

2012-ben a matróz sírjára valaki egy messzelátót helyezett el egy gúnyos megjegyzést tartalmazó cetlivel, melyen szabd fordításban ez állt: „Bocsi a 100 év késésért!”

Hatszor figyelmeztették a Titanic legénységét

A Titanicot első és egyben utolsó útja alatt legalább hatszor figyelmeztették a környéken jelenlévő többi hajó, hogy jéghegyek lehetnek a közelben.

A Titanic legénysége, és a kapitány minderről ugyan tudott, de nem foglalkozott vele. Túlbecsülték a hajó erősségét, és nem gondoltak rá, hogy tényleg elsüllyedhet.

Nem volt duplafalú a hajótest

Bár már akkoriban is sok olyan hajó volt, melynek duplafalú volt a hajóteste, és rengeteg vízzáró ajtóval rendelkeztek, a Titanicon ezt megspórolták. No, nem is a pénz miatt, hanem az volt az indok, hogy a vízzáró ajtók túlságosan akadályozták volna az utasok szabad mozgását.

A Titanicnak biztonsági okokból dupla feneke volt, de a társaság úgy döntött, hogy takarékossági okokból és azért, hogy ne szűkítsék a teret, az oldalakat nem építi dupla fallal. A Titanic elsüllyedése után a mérnökök azonnal átalakították kettős falúra a Titanic testvérhajójának, az Olympicnak a testét.

Kibírta volna a hajó az ütközést

Sokan nem ismerik a tényt, de a Titanic valójában túlélhette volna az ütközést, ha frontálisan ütközik a jégheggyel. A kapitány akkor követte el a hibát, amikor a motorokat teljesen leállította, és kikerülő manőverbe kezdett.

A megerősített orrész kibírta volna az ütközés erejét. Korábban a Titanic testvérhajója is frontálisan ütközött, ott bár szétroncsolódott az orr, mégis a hajótest viszonylag kevés sérüléssel megúszta, és fennmaradt a vízen.

érdekes érdekesség történelem titanic


Megtekintések száma: 37940





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet