7 érdekes és megdöbbentő tény a pókokról

2016. október 25., kedd
Tudtad, hogy egyes pókok csípése erekciót okozhat? És hogy létezik köztük vegetáriánus is? 7 megdöbbentő tény a pókokról!

Erekciót okozhat a csípésük

Megdöbbentő, de egyes pókok csípése bizony több órás erekciót képes okozni. Többek között a Phoneutria nigriventer nevű pók csípése képes ilyenre. Ennek az élőlénynek a mérge a világ egyik legveszélyesebb pókjának, a Fekete özvegynek a mérgénél hússzor erősebb.

Az ember azonban van, hogy nem hal bele, helyette akár húsz órás erekciója is lehet. Azonban ez az erekció rendkívül fájdalmas, így ne gondolkodjunk abban, hogy remek helyettesítője lehetne a Viagrának.

Létezik vegetáriánus pók is

A pókok nem mind ragadozók. Létezik ugyanis egyetlen faj, a Bagheera kiplingi, mely nem folytat ragadozó életmódot, és helyette különféle növényi eredetű táplálékot fogyaszt életes során. Főként fehérjékben dús hajtásvégeit részesíti előnyben.

Amikor megéheznek, elindulnak a fiatalabb levelek irányába, és megvárják, míg a hangyák – akik a növényt védik, és szintén táplálkoznak belőle - őrjáratában szünet áll be. Ekkor gyorsan megragadnak egy hajtásvéget, letörik, és elszaladnak vele a fa háborítatlan részére.

Kék színű a vérük

A pókoknak az emberével ellentétben kékes színű a vérük. Az emberben ugyanis a hemoglobin szállítja az oxigén molekulákat, mely tartalmaz vasat is, ami vöröses színt ad neki.

A pókokban ezzel ellentétben a hemocianin molekula továbbítja az oxigént, ami nem tartalmaz annyi vasat.

A fekete özvegy halálos csípése

A Fekete özvegy csípése az egyik legerősebb csípés a világon, és rengeteg méreganyagot juttat a szervezetbe. A csípés először hányást okoz, a nyaki izmok megmerevednek, és az áldozat lassan elveszíti eszméletét.

A fekete özvegy elég kicsi pókfajta, mégis olyan erős mérge van, hogy egy meglett embert is a halálba küldhet, ha megcsípi. Riasztó tény, hogy egyre nagyobb ütemben tejed Európa szerte is.

Madarakat, kisebb emlősöket is elejtenek

A világ legnagyobb pókjaként számon tartott góliát pók képes madarakat, kisebb emlősöket is elejteni. A pók maga ráadásul nagyon impozáns, szinte ijesztő méretekkel rendelkezik, ugyanis a 28-30 centimétert is képes elérni.

Ha túl közel merészkednek hozzá, a lábait a hasához kezdi dörzsölni, áldozatába pedig pillanatok alatt repülnek bele az irritáló kis szőrszálai, amiktől aztán napokig könnyezni lehet.

Nem minden pók tud falra mászni

A legtöbb szabadban élő pók nem képes felmászni a házfalakon, ugyanis aprócska ízelt lábaik karomszerű végződésekként érnek véget.

Ugyanakkor a házban élő szőrös lábú pókok képesek felmászni a falakra, vagy akár a mennyezeten közlekedni, azonban a kádban, mosdókagylóban nem képesek előrébb jutni, mert túl csúszós számukra a felület.

A világ legnagyobb pókhálója

A tudomány számára eddig ismeretlen darwin kéregpók folyómedrek felett átívelve akár 25 méterre is kifeszíti fonalát, erre épített kerek hálója pedig 2,8 négyzetméteres is lehet.

Hálója gyakorlatilag al legerősebb anyag a világon. Közel kétszer ellenállóbb más pókokéinál, és valószínűleg a legellenállóbb biológiai anyag a világon.

érdekes érdekesség állatvilág pókok


Megtekintések száma: 112733

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet