7 érdekes tény az egyik legnagyobb magyar betyárról, Rózsa Sándorról!

2017. november 23., csütörtök
Ez az igazi valóság a betyárról.

Sokan ismerik Rózsa Sándor nevét. és még többen vannak vele úgy, hogy egy igazi romantikus alak volt. Néhány rendkívül fontos érdekességet azonban nem mindenki tud róla.

Az egyik nagyon fontos dolog az, hogy rengeteg történet igaz volt róla, de még több olyan történet forgott az emberek között szájhagyomány útján, mely nem volt igaz. 

Rózsa Sándor a magyar szabadságküzdelmek szimbólumává vált. Ezért rengeteg “mesét” költöttek hozzá, minél romantikusabb alaknak beállítva.

Rózsa Sándor igazi betyár volt. A betyárok pedig valójában bujdosó rablók voltak. Betyárként emlegették az ilyen embereket 18. és 19. században. A köztudatban és a sajtóban az 1830-as évekig szerepük egyértelműen negatív volt, ekkortól azonban sok betyár népi hőssé vált.

A legenda szerint Rózsa Sándor felbukkanásával nyert igazi értelmet a „betyárbecsület” szó. Állítólag valódi igazságosztó volt, és nemcsak a nép, hanem a többi rabló között is. A korabeli források szerint, akárcsak egy magyar Robin Hood, kizárólag a gazdagokat fosztotta ki. A zsákmányt pedig minden esetben egyenlően osztotta el társai között, és magának sem vett ki nagyobb részt.

Kétes szerepe volt a szabadságharcban: A betyárromantika és a valóság között éles a különbség. első bűntettét Kiskunhalas határában követte el, amikor 23 évesen ellopott két tehenet egy helybéli gazdától. A szegedi börtönbe került, ahonnan megszökött és futóbetyár lett belőle.

Rengeteg bűntette volt. Pályafutása alatt Rózsa Sándor megölt két katonát és a makói csendbiztost, tanyákat rabolt ki, illetve szarvasmarhákat, lovakat hajtott el.

Összesen hatvan kitudódott bűntette ismert. Ennek ellenére sokak szívében a mai napig egy csupaszív betyárként él, mivel ismert számtalan jótette is, amit a nép szájhagyomány útján terjesztett róla.

Vérdíj volt a fején: A szabadságharc leverése után el akarták fogni, így megint bujdosásra kényszerült. Az a hír terjedt el róla, hogy ő a forradalmi szervezkedés egyik irányítója. Elfogása érdekében így szokatlanul magas, 10 000 korona vérdíjat tűztek ki a fejére.

Híres rab volt, valóságos sztár. Rózsa Sándor azonban annyira népszerű lett a szabadságharcban való részvétele óta, hogy nem merték kivégeztetni. Az ítélet életfogytig tartó börtön lett. Először Kufstein várában raboskodott, és olyan hírhedt volt, hogy vasárnaponként pénzért lehetett megnézni a piactéren.

Később Theresienstadtban, majd Péterváradon is ült.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarsag történelem magyar


Megtekintések száma: 44303

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet