7 látványos optikai illúzió, amitől be fogsz csavarodni

2022. november 24., csütörtök
Az optikai illúziókban mindig az a jó, hogy kétértelműek. Nem azok, aminek látszanak, és egyszerre több mindent láttatnak a dolgok mögé.

Az optikai illúziókban mindig az a jó, hogy kétértelműek. Nem azok, aminek látszanak, és egyszerre több mindent láttatnak a dolgok mögé.

Hosszasan kell nézegetni őket, mire leesik az embernek, és némelyik hatlamas döbbenetet képes bennünk előidézni, míg akadnak olyanok, amitől forog velünk a világ.

Nem érdemes túl sokáig nézni őket, mert belezavarodhatsz, de ezekre mindenképpen vess néhány pillantást.

Rögtön az első kellően megbotránkoztató. Jól nézd meg a képet, és a képen végighaladó nagy, vastag vonalat. Mit látsz? Egy átmenetes színű vonalat? Biztos vagy benne?

Valójában a vonal végig egyszínű, egyedül a háttér grádiens színátmenete kelti azt a hatást, hogy a vonal színe is változik.

Ezen a sakktábla szerű fekete-fehér csempékkel tarkított térrészen a henger által árnyékolt B pontot gondolják a legtöbben sötétebbnek, pedig a valóság az, hogy mindkét pont ugyanolyan sötét.

Ha nem hiszed el, másold ki a színkódokat, és vesd össze őket. Ez a jelenség azért van, mert figyelembe vesszük az árnyékot, és ebből automatikusan arra következtetünk, hogy ott ennek a színnek sötétebbnek kell lennie, de ez nem törvényszerű.

Ebbe valósággal bele fog sajdulni a fejed. Olyan, mintha minden pontocska, és a köztük lévő térrészek mozgásba lendülnének.

Nem szabad túl sokáig nézni, mert teljesen bele lehet szédülni a látványba.

Mondd meg, hogy pontosan hány színt látsz a képen. Az árnyalatokat is ér belesorolni, és a fehéret is. Na? Kitaláltad már?

Akkor eláruljuk, hogy összesen három látható rajta. A zöld, a magenta, és a fehér.

Hiszed vagy sem, de ezek a sakkfigurák mindkét képen ugyanazok, és ugyanolyan színűek. Az egész trükk abból fakad, hogy más-más háttér megvilágítás van mögéjük téve, de pontosan ugyanolyan színűek.

Ha nem vagy benne biztos, nyugodtan letesztelheted képszerkesztő segítségével az egyes figurák pontjainak színkódját. Meg fogsz lepődni!

Szintén ugyanaz a jelenség, csak egy kicsit más köntösben. Mondd meg, hogy az A B és C pontok milyen színűek.

Hát persze, hogy ugyanolyanok. Annak ellenére, hogy első ránézésre a környezetük miatt más és más színárnyalatúaknak hinné őket az ember, valójában egy, és ugyanazon színnel rendelkeznek.

érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 88835

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet