7 megdöbbentő tény Stephen Hawkingról

2017. április 28., péntek




Korunk, és talán minden idők legnagyobb elméleti fizikusáról ezeket a tényeket biztosan nem tudtad!

Végzetes diagnózis

Stephen Hawking diagnózisa - súlyos betegségéről - egy véletlen baleset során derült ki. Még a Cambridge Egyetem első éves hallgatója volt, amikor egyszer egy jégkorcsolyázás során elesett, és eszméletét vesztette.

Mivel ilyen azelőtt nem fordult vele elő, de megijesztette a dolog, azonnal elment az orvoshoz, ahol váratlanul megkapta a végzetes diagnózist, és a várható életkilátásokat, amik nem voltak túl rózsásak.

ALS

Sokan tudják, hogy Stephen Hawking tehát beteg, de nem mindenki van tisztában a pontos kórképpel, és hogy mi a betegség lefolyása. Az ALS (amiotrófiás laterális szklerózis, Lou Gehring-kór) egy progresszívan előrehaladó, az idegsejtek végleges pusztulásával járó betegség, amely az agyban és a gerincvelőben lévő idegsejteket érinti.

Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, a genetikailag kódolt esetek fiatalabb korban jelentkeznek.

Az ALS mellett a gondolkodás, látás, hallás, érzékelés, ízérzés, tapintás mindvégig fennmarad, sőt annak ellenére, hogy akaratlagos mozgatású izmok vesznek részt a működésükben, normális maradnak a szemmozgások, valamint a széklet- és vizeletürítés is. A betegek többsége légzési elégtelenségben hal meg, de Stephen Hawking eddig sikerrel küzdött a kórral.

Benne volt az oxfordi evezős csapatban

Önéletrajzába beletartozik, hogy egy időben, amikor Oxfordban tanult, akkor az ott töltött időszaka elején nem volt túl boldog, és zárkózott volt. Azonban ezzel egy időben az oxfordi evezős csapat tagja is volt.

Ő maga ugyan nem evezett, mert nem volt fizikai értelemben a toppon, hanem inkább irányító szerepet kapott. Elmondása szerint szerette, de nagyon gyakran sokkal jobban lekötötte az elméleti fizika.

21 évesen azt gondolta, meg fog halni

Az orvosok mindössze néhány évet jósoltak neki, miután kiderül szörnyű betegsége. A tudomány akkori állása szerint ugyanis az ALS végzetes, és a statisztikák is ezt mutatták, a legtöbben a fiatal felnőtt kort sem érték el, és a diagnózis után hamar meghaltak a betegek.

Stephen Hawking azonban nem adta fel, és talán akaratának, talán kitartásának köszönhetően, de még ma is bátran küzd betegségével, noha egyre rosszabb állapotban van.

Elvesztett egy fogadást a feketelyukak kapcsán

2004-ben korrigálta látványosan egy tévedését, mert annak idején fogadást kötött egy másik tudós kollégájával a feketelyukak kapcsán. 1997-ben egy olyan feltevése volt kollégájával, hogy a feketelyukak nem is teljesen feketelyukak.

Ugyanis képesek energiát sugározni a kozmoszba, azaz párologni. Ennek ellenére bármi, amit átkerült a feketelyukba, az elvész, soha többé nem kerül ki onnan. Aztán a kétezres években egy új teóriát alkotott, korrigálva az előzőt, mivel miden jel arra mutatott, hogy a feketelyukban bizony nem vész el minden, ami oda bekerül.

Egy gyerekeknek szánt könyv írója

Nem gondolnád elsőre, de Stephen Hawking még gyerekkönyvhöz is adta egyszer a nevét. Az egész úgy történt, hogy 2007-ben saját lánya, Lucy Hawking írt egy könyvet, aminek "George titkos kulcsa az univerzumhoz" volt a címe, és saját apjával együtt dolgozott rajta.

A könyv egy kalandos történeten át fedi fel az univerzummal kapcsolatos bonyolult elméleteket, könnyen, és érthetően. Nem csoda, hogy óriási sikere lett.

Hisz az idegenekben

Alapvetően realista embernek tartja magát, mindennek ellenére - vagy éppen ezért - hisz az idegen civilizációk létezésében. Azt mondja, sok millió élhető galaxis lehet a világon, és még ennél is több élhető bolygó.

Ebből pedig következik az az egyértelmű következtetés, hogy sok millió fejlett civilizáció bolyonghat az űrben. Abban ő is egyetért a tudósokkal, hogy a primitív élet van legjobban elterjedve az univerzumban, és a fejlett élet lehet a legritkább, de mindkettőre találunk bizonyítékot a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekesség stephen hawking érdkees


Megtekintések száma: 335693





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet