70 évvel ezelőtt készítették a világtörténelem első űrfotóját a Földről

2016. október 25., kedd




Láttad már a történelem első felvételét a Földbolygóról, melyet még 1946-ban készítettek? Sosem találnád ki, hogy kik készítették!

Azt űrkutatás hajnalára nyúlik vissza a világtörténelem első, űrből lőtt fotója, melyen otthonunk, a Föld látható.

A felvétel nagyon régi, még 1946-ban készült, de azt nem találnád ki, hogy pontosan milyen eszközről örökítették meg ezt az Új Mexikó feletti űrbéli képet.

Nem, nem a NASA műve a felvétel, de még csak nem is az amerikai kormányé, vagy a hadsereg titkos kísérlete keretében készült.

A fotót, egy náci V-2-es ballisztikus rakétára szerelt kamera készítette 1946. október 24-én.Ők voltak az elsők, akik lefotózták otthonunkat, a Földet, megelőzve ezzel az oroszokat és az amerikaiakat.

Majdnem egy évtizedet kellett várni, mire Oroszország fellőtte a Szputnyik 1-es műholdat.

A német ballisztikus rakéta fellövése után épphogy átlépte azt a bizonyos Kármán-vonalat, melyet az űr határvonalaként szoktak emlegetni, 100 km magasan a légkörben.

Ez az a magasság, ahol egy jármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz.

Magyar vonatkozása is van a dolognak, ugyanis egy Kármán Tódor nevű magyar fizikus-matematikus számolta ki először ezt a határt, róla nevezték el aztán később.

Elképesztő belegondolni abba, hogy azóta mennyit fejlődött nem csak az űrben való képalkotás technológiája, de maguk az űreszközök is.

Hetven év alatt embert küldtünk a Holdra, a Naprendszer peremére látogattunk el szondákkal, és hamarosan megejtjük azt első emberes Mars utazást is.

érdekes hihetetlen érdekesség űrkutatás történelem


Megtekintések száma: 119572





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet