70 millió éves, embriókat tartalmazó dinoszaurusz tojásokat találtak!

2017. április 17., hétfő
A felfedezés minden régészt és paleontológust lázba hozott.

A valódi Jurassic Park létrehozásának mindig is az volt az egyik legnagyobb akadálya, hogy alapvetően nem állt rendelkezésre az emberiség számára semmilyen megmaradt lágyszövet, vagy olyan maradvány, melyek alapján ki tudtak volna nyerni egy kis DNS-t az őshüllőkből.

Az utóbbi években ez nagymértékben megváltozott, és egyre több olyan maradvány került elő, melyekben lágyszövetek, sőt, vér is volt.

A kutatók ezért az elmúlt pár évben minden eddiginél közelebb kerültek ahhoz, hogy a dinoszauruszokat egy napon a nem is túl távoli jövőben életre keltsék.

Szintén nem túl régen történt, hogy Argentínában több tucat megkövesedett dinoszaurusz tojásra bukkantak régészek. A 2010-ben elkezdett ásatásokat követően nem sokkal bukkantak rá ezekre a tojásokra.

Amikor kiásták őket, majd megvizsgálták a belsejüket is különféle letapogatásos módszerekkel, elképesztő dolgot láttak: kifejlett, vagy fejlődésben lévő dínó embriókat.

A fellelt maradványok fajuk utolsó képviselői az egykori déli szuperkontinensről, Gondwanáról a mezozoikumból - azaz a 250 millió évvel ezelőtt kezdődő és 65 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korból.

Később a kormeghatározásos vizsgálatok kimutatták, hogy a leletek 70 millió évesek lehetnek.

A tojások maguk az alvarezszauridákhoz tartoztak, amelyek legnagyobb faja 2,6 méter hosszú volt.

Már a felfedezésük idején is mindenkit lázba hoztak a maradványok, ugyanis egyesek úgy vélték, és ma is úgy vélik, hogy a tojások mélyén talán lehetnek olyan tömörülések, ahol a maradványokban apró vérlemezkék lehetnek, ha nem is teljesen ép, de elfogadható formában.

Ráadásul így is rengeteget tudtunk meg dínók fejlődésétől ebben a szakaszban a tojások letapogatásával, amit fel lehetne használni egy dinoszaurusz "előállítása" során.

A fészekben még számos meszes tojáshéjdarab is volt, ami arra szolgál bizonyítékul, hogy pár tojás nyilvánvalóan életképes, késői fejlődési szakaszban lévő embriókat is tartalmazott.

A tojáshéjakat megvizsgálva még gombás fertőzések nyomait is megtalálták, ami szintén értékes információ, melyből kiderül, hogy annak idején gombák is megtámadhatták a tojásokat, rontva ezzel a dinoszauruszok szaporodásának, fennmaradásának esélyeit.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány genetika jurassic park


Megtekintések száma: 324093

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet