75 év felett nem jár majd gyógyulás: borzalmas egészségügyi tervezet látott napvilágot - írja a 168 óra

2018. július 5., csütörtök
Bár kegyetlenül hangzik, szakértők felteszik a kérdést... Hát eljutottunk ide, minél öregebb valaki, annál kevésbé fontos az egészségügynek?!

Többször felmerült már a hír, különféle szenzációhajhász és ijesztő hírcímekkel.

A helyzet azonban az, hogy mielőtt azt gondolnánk, hogy újabb hazugságról, szándékosan a média által felfújt dologról van szó, hatalmasat tévedünk, el kell mondanunk.

Ugyanis arról van szó, hogy a borzalmas tervezet és felvetés mögött sajnos komoly valóságalap van.

De miről is van szó, mi ez az egész? Nos, azt akarják sugallni az egészségügyben, hogy 75 év felett az embernek már nem jár gyógyulás...

Nemrég ugyanis rengeteg új kezelési mód vált elérhetővé 2017 végén hazánkban. Azonban a tüdődaganat elleni két új hatóanyagnál várhatóan életkori korlátozás lép életbe:

75 év felett nem jár a legmodernebb terápia.

A döntés indoklása szakemberek szerint etikailag elfogadhatatlan, mert azt sugallja, minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van a gyógyuláshoz.

Pedig külföldi felmérések szerint az onkológiai kezelésen átesett hetvenéves, de egyébként egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év, a nyolcvanéveseké pedig 8,6 év is lehet.

Bár kegyetlenül hangzik, szakértők felteszik a kérdést: 

Egy ország gazdasági teljesítménye alapján mennyit áldozhatunk egyévnyi emberélet megmentésére, figyelembe véve annak minőségét is?

A botrányról a 168 óra is beszámolt egy terjedelmes tényfeltáró cikkben.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása alapján azt felelte, hogy az említett készítmények befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van, s amíg ez tart, a rászoruló betegek egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá a gyógyszerhez. 

Csakhogy a befogadásra nézve is árulkodó – hívták fel rá figyelmünket onkológus forrásaink –, hogy az egyedi méltányossági engedélyek elbírálása során mit vesznek górcső alá.

Márpedig az államtitkárság is leírja: „az alkalmazási előírások több termék esetében is felhívják a figyelmet, hogy adott életkor feletti betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy az adott populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni, azaz a terápia hozzáadott értéke az adott csoportnak nem került bizonyításra”. 

- írja a 168 óra.hu

És bár az államtitkárság szerint „fontos hangsúlyozni, hogy életkor alapján nem dönthet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a betegek méltányossági kérelméről”, a mondat következő része önleleplező: „a készítmények alkalmazási előírásában részletesen feltüntetésre kerül, mely betegcsoportban tesztelték a termék hatásosságát”.

Szakmai forrásaink szerint ezen érveléssel könnyű lesz megmagyarázni, 75 fölött miért nem adható majd a gyógyszer. Az idősebb korosztály nem vett részt a klinikai vizsgálatokban, ergo náluk nem mérhető, kiszámítható a hatás. 

Szakorvosok viszont hangsúlyozzák: más terápiáknál sem jellemző, hogy nyugdíjas betegeken tesztelnék a jövőbeli szereket. Onkológusok szerint nem lehet indok, hogy a betegeket féltik az esetleges mellékhatásoktól, hiszen az új terápiák lényegesen kíméletesebbek a klasszikus eljárásoknál.

De a legfőbb ellenérv: nem szokás és nem is etikus kor szerint határokat húzni.

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen magyarország egészség durva egészségügy botrány felháborító


Megtekintések száma: 29494

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet