75 éves rejtély oldódhat meg: 80 holttestet rejtő szellemhajóra bukkantak a tenger mélyén

2023. május 25., csütörtök
A Grayback az amerikai haditengerészet Tambor-osztályú tengeralattjárója volt, egyike az első sikeres amerikai tengeralattjáró-flottának. 

A masszív szerkezetű tengeralattjáró a felszínen 20 csomós sebességre volt képes, 18 ezer kilométeres hatótávolságával a japán partok közelében és a Kelet-kínai-tengeren is harcképes volt, hat torpedóvető csövével, masszív szerkezetével, passzív szonárjával komoly veszélyt jelentett az ellenségre.

A USS Grayback 1944. január 28-án indult el utolsó bevetésére Pearl Harborból. 

Az elsüllyesztett hajók mérete alapján ez volt a legeredményesebb útja: két szállítóhajó és a Nanho Maru nevű japán tanker elsüllyesztése, valamint további részsikerek után már csak két torpedója maradt, amikor visszarendelték a bázisra. 

A visszaúton is megtámadott egy hajókonvojt és elsüllyesztett még egy teherhajót, ezután azonban nyoma veszett.

Az amerikaiak 75 éve keresték a 80 emberrel a fedélzetén elsüllyedt Grayback roncsait, mint azonban most kiderült, végig rossz helyen.

Egy elfogott japán rádióüzenet alapján a roncsokat idáig Okinavától 100 mérföldre délkeletre feltételezték, de mint most fény derült rá, egy téves fordítás alapján: a pozíciók megadásánál egy tizedes elcsúszott, így a roncs végig teljesen máshol volt, mint gondolták – írja a New York Times.

A tévedésre egy amatőr japán kutató jött rá, Ivaszaki Jutaka a japán haditengerészet háborús aktáit kutatva jött rá a félreértésre.

A korabeli jelentés szerint az anyahajójáról felszálló Nakadzsima B5N japán bombázó egy 200 kilós bombát dobott a felszínen közlekedő tengeralattjáróra, a közvetlenül az irányítótorony melletti becsapódás után a tengeralattjáró azonnal elsüllyedt, a támadásnak nem voltak túlélői.

Az új eredmény felkeltette Tim Taylor, egy magánfelfedező figyelmét, aki néhány éve azon dolgozik, hogy minden, a világháborúban eltűnt amerikai tengeralattjáró roncsait megkeresse. 

Ez a Lost 52 projekt, melyben most mélytengeri szonárral és egy víz alatti drón segítségével találták meg a USS Grayback roncsait.

Eredményesen: 400 méterrel a felszín alatt megtalálták a tengeralattjárót, a közelében pedig a robbanásnál leszakadt fedélzeti gépágyúját.

A felfedezés másnapján a kutatóhajó gyászszertartást tartott az 1944 februárjában elhunyt 80 tengerész emlékére.

OSZD MEG másokkal is!

szellemek rejtélyek


Megtekintések száma: 92438

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet