8 érdekes tény Drakuláról, amit sokan nem, vagy tévesen tudnak: te tisztában vagy ezekkel?

2023. június 4., vasárnap
Drakula alakja még ma is meghatározó alakja a popkultúrának. De vajon tisztában vagy azzal, hogy Vlad Tepes – aki a valós Drakula volt – milyen rémtetteket követett el? 8 érdekes és egyben hátborzongató tény Drakuláról!

Azt mind neki elismeri, hogy Darkula méltán elhíresült alakja nem csak a popkultúrában volt meghatározó, hanem a történelem során. Nem sokan tudják ugyanis, de Drakulát egy valós személy ihletett.

A világhírű Drakula című regény szerzője, Bram Stoker III. Vladról, a 15. század közepén uralkodó, kegyetlenségéről ismert havasalföldi fejedelemről mintázta főhőse alakját

Vlad tepes elképesztő alak volt. Borzalams rémtetteivel méltán vívta ki a történelem egyik legtitokzatosabb, és egybe leggonoszabb személyének a címét.

1. Azt gondolták, hogy igazi vámpír

Vlad Tepesről sokszor jártak különféle hírek, legendák, szóbeszédek a nép között. Olyan borzalmas rémtetteket tudhatott magáénak, hogy ezek a legendák később kinőtték magukat, és egy rémes, kegyetlen, és vérszomjas uralkodó képe rajzolódott ki az emberek előtt.

Sokan úgy sejtették, hogy ennyi gonoszság nem lehet egy emberben, ezért Vlad Tepes valójában egy igazi vámpír. Tény, hogyha nem lett volna uralkodó, akkor azokért a gaztettekért elevenen felnégyelték volna, amiket elkövetett.

2. Különösen kegyetlen volt

Vlad Tepes nem csak a területeire betolakodó ellenségeket gyilkoltatta le, hanem a politikai ellenfeleit is. belső ellenzékét egytől-egyig megölette, és az a hír járta, hogy a legtöbbjük halálában személyesen játszott közre, vagyis ő maga ölte meg az ellenfeleit.

Bárkit, aki ellent mert mondani neki, vagy úgy érezte, hogy veszélyezteti a hatalmát, megöltetett, vagy karóba húzatott.

3. Karóba húzatta ellenfeleit, innen ered a neve

A Vlad Tepes név eredete szintén érdekes adalék. Az uralkodó ugyanis szinte n minden ellenfelét, és útjába kerülő személyt karóba húzatta, ezért kapta a Tepes melléknevet, ami annyit tesz, mint Karóba húzó.

Számos történész szerint kegyetlensége főként ellenfelei megfélemlítését szolgálta, de valószínűleg erősen szadista hajlamai is voltak, bár ezt sok történész mind a mai napig nem ismeri el.

4. A Drakula név eredete

Bizonyára sokakban felmerült, hogy vajon Vlad tepes hogyan kapta a Drakula nevet, és hogyan vált eggyé vele. Ebben ugyanis nem csak a Bram Stoker féle regény játszott nagy szerepet.

A Drakula szó édesapja, II. Vlad nevéből ered. A fejedelem tagja volt a Sárkányrendnek, ezért a Dracul melléknevet kapta, amely akkoriban sárkányt, ma ördögöt jelent románul.

5. Borzalmas módon félemlítette mega törököket

Vlad Tepes képes volt rendkívül jó stratégaként úgy megfélemlíteni az ellenfelet, hogy egyfajta komoly lelki csapást mérjen a katonákra. Egy megfélemlített sereg ugyanis fele annyira sem hatékony, mint egy lelkileg összetartó csapat.

Amikor II. Mehmed szultán támadást intézett Havasföld ellen, akkor az egyik hadvezért, Târgoviștét 20 ezer karóba húzott török holttestének borzalmas látványa fogadta. A látvány annyira tragikus volt, hogy a törökök gatyája telement, és a szultán pillanatok alatt visszavonulót fújt.

6. Idegenek leszármazottja

Egyes tudósok és ufóm szakértők többször gondolták már úgy, hogy Vlad Tepes olyan különleges és vérszomjas történelmi figura volt, hogy ne is ember volt, hanem egy földönkívüli vagy valamiféle nem evilági lény.

Persze ez az elméket sohasem volt komolyan vehető, de mivel a teste azóta sincs meg, így nem tudni, hogy nem-e volt tényleg különös szerzet Drakula alakjának valódi megformálója.

7. Igazi szadista volt

Rengeteg legenda kering Drakula megformálójáról, mely úgy állítja be, mintha tényleg egy igazi vámpír lett volna. Nem véletlen, hogy Bram Stoker is róla mintázta a regény központi szereplőjét.

Egyes feljegyzések arról tesznek említést, hogy roston megsütött csecsemőket tetetett meg saját anyjukkal, míg más alkalommal áldozatai vérébe mártott kenyeret fogyasztott.

8. Halálának körülményei ismeretlenek

Vlad Tepesnek nem csak az élete volt különös, halálának körülményei is ismeretlenek. Bár vannak különféle verziók, biztosat még ma sem lehet tudni.

Annyi bizonyos, hogy I. Mátyás király fogságban tartotta egy ideig, majd miután kiszabadult, vsszatért hazájába, azonban ott végül nyoma veszett. 

Feltehetően politikai ellenfelei megölették, de halálának pontos körülményei ismeretlenek. 

Csupán annyi információ maradt fenn különféle történelmi feljegyzésekből, hogy a fejét mézben konzerválva egy hatalmas üvegcsében tartották, és Konstantinápolyban karóba húzva ették közszemlére.

rejtély rejtélyek drakula történelem vámpírok


Megtekintések száma: 196092

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet