8 tárgy, amit a virológusok szerint soha nem szabad másnak kölcsönadni

2020. szeptember 8., kedd




Ezek közül te hányat szoktál kölcsönadni?

Általában véve, minél jobban megérintünk egy tárgyat, annál nagyobb a kockázata annak, hogy azt baktériumokkal és vírusokkal töltjük meg – mondja Dr. Kristine Arthur, a kaliforniai Fountain Valley-ben található Memorial Care Orange Coast Medical Center központjának munkatársa.

“Jó megosztani azt, amink van másokkal, de nem ideális a baktériumok esetében.” – mondja a doktornő.

Bár az átvitel néha elkerülhetetlen, különösen, ha ugyanabban a háztartásban élünk, azért némi odafigyeléssel, továbbra is lehetséges a baktériumok terjedésének korlátozása. A doktornő tanácsa szerint a következő tárgyakat nem érdemes megosztanunk még a hozzánk legközelebb álló emberekkel sem.

1. Írószer

Az írószereken 46.000-el több baktérium található, mint egy normál WC-csészében. Ez az oka annak, hogy Dr. Arthur nem kölcsönöz és nem kér tollat nyilvános helyeken: “Mindenki megérinti őket, és olyan helyeken, mint az orvosi rendelők, még nagyobb valószínűséggel vannak jelen a baktériumok vagy a vírusok.”

2. Evőeszköz

Dr. Arthur szerint az evőeszközökön, a rajtuk található nyál miatt nem ajánlatos osztozni: „Még, ha mi vagy egy másik családtagunk jól is érzi magát látszólag, akkor is előfordulhat, hogy a megfázás vagy influenza korai szakaszában lehet, és nem tudhatjuk, hogy fertőző-e. Ezért jobb, ha mindenki a saját evőeszközeit használja.” – mondja.

3. Púder vagy smink ecset

A sminkeszközök jó táptalajt biztosítanak a baktériumok szaporodására és növekedésére. A szem smink eszközeinek a megosztása könnyen kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, míg az ajakápolók mononukleózis, herpesz és sztreptokokkusz fertőzés kialakulásához vezethetnek.

4. Fejhallgató

A fülbe helyezett fejhallgató felületére fülsár kerülhet, így a baktériumok ennek csapdájába esnek. Ha kölcsön vesszük őket, könnyen fertőzést kaphatunk, ezért javasolt hangszórók segítségével zenét hallgatni.

5. Törölköző

A törölközők jó környezetet biztosítanak a baktériumok növekedéséhez és terjedéséhez, mivel magukban tartják a nedvességet. Dr. Arthur szerint néhány baktérium órákig képes életben maradni a nedves felületeken, miközben a bőrgombák is szeretik ezt a meleg és nedves környezetet. Ezenkívül vannak olyan emberek, akik nem mossák meg megfelelően a kezüket, és baktériumaikat a törülközőn keresztül terjesztik.

6. Borotvák

A borotvák nemcsak baktériumokat cserélnek, hanem olyan betegségeket is terjeszthetnek, mint például a hepatitis B és C. Ezért nem szabad kölcsönbe venni őket még a kis esztétikai módosítások érdekében sem.

7. Fogkefék

Az emberi száj csodálatos tárhely mindenféle baktérium és vírus számára: “A fertőző mikroorganizmusok a fogkefe nedves sörtéin lerakódnak és továbbadhatók mindenkinek, aki azt használja.”

Legrosszabb esetben? Ha valaki gyenge immunrendszerrel szennyezett fogkefét használ, olyan életveszélyes fertőzést is kaphat, mint például az agyhártyagyulladás.

8. Körömcsipesz

A legtöbb ember nem tisztítja a körmét rendszeresen, mégis a családtagok minden fenntartás nélkül közösen használják a körömcsipeszeket. A borotvához hasonlóan, a körömcsipesz is érintkezhet más személy vérével és ezáltal terjesztheti a hepatitis C-t. Természetesen fennáll a lehetőség gombás vagy bakteriális fertőzések terjesztésére is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 33775





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet