91 furcsa anomáliát fedeztek fel az Antarktisz jégpáncélja alatt!

2023. március 11., szombat




A Föld leghidegebb és egyben legelhagyatottabb kontinensén nemrég 91 darab különleges anomálára bukkantak.

Eleinte nem tudták, hogy pontosan mik lehetnek ezek, melyeket a különleges műholads, és letapogatási eljárással készült térképeken fedeztek fel.

A szóban forgó anomáliák kezdetben mélyen voltak a jégpáncél alatt, de napjainkra közelebb kerültek a globális felmelegedésnek köszönhetően, és annak következtében, hogy a jégréteg egyre gyorsuló ütemben pusztul a Déli-sarkon.

Feltehetően ez a Föld legnagyobb vaulkanikus régiója, amit valaha találtak. Vagyis ez lehet a vulkánokkal legsűrűbben telített régió az egész bolygón.

A 91 anomália ugyanis a kutatók szerint nem más, mint egykor kialakult, ismeretlen vulkánok. Azt eddig is tudták, hogy lehetnek vulkánok ezen a kontinensen, de eddig mindösszesen 47 darabot ismertek és regisztráltak.

Azonban bármiféle vulkanikus tevékenységnek súlyos következményei lennének világunkra. Egy kitörés ugyanis tovább destabilizálhatná az Antarktika jegét, amitől csak még inkább felgyorsulna a tengerek vízszintjének emelkedése.

Szerencsére a jelek szerint ez a régió nem aktív, így nem valószínű vulkanikus tevékenység.

Ugyanakkor a régió számos korábbi fajkihalást megmagyarázhatna, és újra át kell a felfedezés nyomán minden nagyobb Földtörténeti katasztrófát vizsgálni.

tudomány rejtély érdekes hihetetlen rejtélyek érdekesség


Megtekintések száma: 290083





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet