99 éve nem történt ilyen, mint ami most fog a Földön!

2017. június 24., szombat
Ha jókor leszel jó helyen, és szerencséd van, te is láthatod!

Elképesztően ritka napfogyatkozás készül, melyet akár te is láthatsz. A jelenséget Augusztus 21-én lehet majd megnézni, az Egyesült Államok egyes területein.

Az előtejezések szerint hihetetlen jelenség lesz, amit a nyugati partoktól egészen a keleti partig egy széles sávban át lehet majd élni, és gyönyörködni lehet benne.

A mostani jelenség hihetetlenül ritka. Legutóbb 1979-ben volt hasonló.

Ebben a speciális esetben a Hold teljesen kitakarja majd a Napot, vagyis teljes napfogyatkozás lesz.

Ekkor a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be.

Teljes napfogyatkozáskor a Hold pontosan a Nap előtt halad el, teljesen kitakarva azt. Ez ugyan csak egy rövid időre következik majd be, mégis igen látványos jelenségként söpörhet majd végig az Egyesült Államok egy sávján.

Kedvező időjárás esetén augusztus 21-én Oregontól Dél-Karolináig 14 államban lesz megfigyelhető a teljes napfogyatkozás délelőtt 10 óra 16 perc és délután 2 óra 48 perc között.

Az előkészületek már folyamatosan zajlanak. 11 műhold, három repülőgép és több mint 50 meteorológiai léggömb figyeli majd a napfogyatkozást, amelyet élőben is közvetítenek.

Nagyon sokan online fogják ezt végigkövetni, így ha szeretnéd te is online nyomon követni a nagyon ritka, szinte történelmi jelentőségű eseményt, akkor a megfelelő oldalakon ez majd megteheted.

Teljes napfogyatkozáskor leesik a hőmérséklet, a horizonton pedig a naplemente színei gyűrűznek.

Hihetetlenül szép lesz, amihez sokáig nem lesz fogható jelenség.

Az ég mélykékké, szinte feketévé fog válni, és hirtelen láthatóvá válnak majd a csillagok és a bolygók.

Olyan lesz egyesek szerint, mintha a világvége jönne el. Valahol a Földön megközelítőleg minden évben látható egy teljes napfogyatkozás, árnyéka azonban többnyire az óceánokra vagy kies területekre esik.

A szárazföldi, főleg lakott, megközelíthető helyeken bekövetkező napfogyatkozások meglehetősen ritkák.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 213785

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet