A 10 legnagyobb hatású címlap a történelemben

2017. január 20., péntek
A Titanic elsüllyedés, vagy az ember Holdra lépése kétségtelenül a világ legnagyobb eseményeinek számítottak a maguk idejében. Azonban számtalan történelmi esemény volt az újságok életében, melyeknek óriási hatása volt az emberek életében. Íme, a 10 legnagyobb hatású címlap.

Manapság az online média terjedésének hatására az emberek némiképpen immunissá váltak a különféle szenzációs hírekkel szemben.

Erről egyértelműen maga az újságírói szakma is tehet, valamint az egyre növekvő ingerküszöb, melynek hatására napjaink olvasói közömbösek a legtöbb hírrel szemben.

Egykor azonban minden más volt, és olyan történelmi jelentőségű események kerültek címlapra, melyeket még ma is emlegetünk.

1. 1914 Április 15-e reggelén jelent meg az egyik leglegendásabb címlap, mely a Titanic tragikus katasztrófájáról számolt be. A címlap szerint a Titanic közzé 4 órán át vergődött a vízen, mire elsüllyedt, noha elsüllyeszthetetlennek tartották.

2. 1929 Október 29-e nem volt egy olyan nap, amint ünnepelni lehetett volna, és a címlapokon ismét csak szomorú dolgokról tudtak beszámolni az újságok. Nevezetes arról, hogy a tőzsde teljesen összeomlott.

3. A Lindbergh csecsemő elrablásáról szóló címlap annak idején valósággal sokkolta a lakosságot, és az átlag polgárokat. Azért volt ekkora hatással mindenkire, mert ez bárkivel megtörténhetett volna. Így a polgárok egy emberként álltak az ügy mellé, és a J. Edgar Hoover által újonnan alapított FBI óriási nyilvános támogatást kapott.

4. 1945 sem volt éppen az a kifejezetten békés és vidám éve a világnak. Az újság címlapja arról számolt be, hogy Amerika ledobta az atomot Japánban, ezzel elhozva a második világháború végét.

5. Egy hónappal később végre egy olyan címlap lepte el az utcákat és a városokat, mely arról számolt be, hogy véget ért a több éve tartó, rengeteg áldozattal, megpróbáltatással, és szomorúsággal járó háború.

6. 1952 Február 6-án II. Erzsébetet megkoronázták, és erről egy hatalmas címlapon is beszámoltak. Azóta is ő a királynő.

7. A John F. Kennedy ellen elkövetett váratlan, és egyben kegyetlen, jól kitervelt merénylet egész Amerikát sokkolta. Sokak számára igen szomorú nap volt. Azóta is számtalan legenda, és összeesküvés elmélet látott napvilágot az eseményekkel kapcsolatban.

8. A civil jogokért küzdő Martin Luther King meggyilkolásáról szóló újságcikket tartja itt Jesse Jackson, az O'Hare reptéren, Chicagóban

9 Amerika a Holdra lépett! Neil Armstrong és az egész emberiség Holdra szállásáról számolt be az elképesztően megható címlap, mely talán az emberiség történelmében is a legnagyobb hatású volt akkor, és azóta is.

10. A 2001. Szeptember 11-én bekövetkezett terrormerénylet keretében több helyen is eltérített utasszállító gépekkel próbálkoztak meg a terroristák. Két gépet A Word Trade Center ikertornyaiba vezettek, egyet pedig a Pentagonba. A világ legborzalmasabb eseménye volt, melyről hatalmas címlapokban számoltak be.

Ezek a címlapok tagadhatatlanul hozzáadtak valamit a világhoz. Volt létjogosultságuk, és súlyuk akkoriban, és annyira beivódtak a világtörténelem emlékezetébe, hogy azóta is emlegetjük a hozzájuk fűződő eseményeket.

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 25445

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet