A 3 dimenziós nyomtatás jövője: emberi szerveket tudunk majd vele alkotni?

2017. augusztus 4., péntek




A térbeli nyomtatás lehet az orvostudomány jövője? 10 éven belül képesek leszünk teljes értékű emberi szerveket nyomtatni, és olyan speciális alkatrészeket, melyekkel instant javíthatóak lesznek a háztartási gépeink.

A 3D technológia az elmúlt években szép lassan betört a köztudatba. 

Közel 10 év alakul ez a fejlődés, holott mag a technológia kezdeti formája már 15-20 éve készen áll, hisz tudjuk, hogy a katonaság, és a katonai fejlesztések mindig 20 évvel a köztudatban elterjedt technológia előtt járnak.

A legnagyobb előnye a jövőben az orvostudományban lehet, ugyanis képesek leszünk konkrét szerveket kinyomtatni majd a technológia segítségével.

3 dimenziós nyomtatás hatásai a gazdaságra

Manapság a 3D ott van már az életünkben. 3 dimenzióban tévézhetünk, és nyakunkon van már a hologramok hajnala is.

Arról nem is beszélve, hogy a 3 dimenziós térbeli nyomtatók rohamosan terjednek világszerte, és egyre olcsóbbá válik a technológia.

Már ma is képesek vagyunk ezen technológia segítségével olyan alkatrészeket gyártani, melyekre azelőtt soha nem voltunk képesek, csak ipari nagy mennyiségű előállítás keretében. Autók, háztartási gépek, kisebb tárgyak mechanikus összetevőit vagyunk képesek reprodukálni.

Sőt, lehetőség nyílik a történelemben először, hogy gyakorlatilag bárki megtervezhessen bármit. A 3 dimenziós nyomtatókhoz mellékelt szoftverek, térbeli modellező programok segítségével újfajta tárgyakat, elemeket tervezhetünk, amiket végül fizikai formába ültethetünk.

Alkatrészek helyettesítése

Ennek óriási gyakorlati jelentősége van. Gondoljunk csak bele. Ha egy háztartási vagy egyéb gépünk egy műanyag mechanikai alkatrésze elromlik, vagy eltörik, eddig újat kellett vennünk, és csak speciális esetben, nagyon drágán tudtunk egy olyan alkatrészt beszerezni.

A 3 dimenziós nyomtatók korának beköszöntével ennek vége szakad. Gondolj csak bele. Ha eltörik a mobilod hátlapja, képes leszel alig néhány perc alatt tervezni rá egy újat, majd kinyomtatni egy 3 dimenziós nyomtatóval.

Vagy, ha nem akarsz méregdrága játékokat vásárolni a gyerekednek, te magad leszel képes egyedileg tervezni neki olyan figurákat, amiket szeret.

3 dimenziós, mesterséges szervek

A Missouri Egyetem kutatói már dolgoznak egy ideje egy olyan eljáráson, mely a jövőben lehetővé teszi, hogy szerveket nyomtassanak ki egy masszaszerű anyagból. Ennek az orvostudományi jelentősége felbecsülhetetlen lenne.

Soha többé nem kellene a megfelelő donorra várni, hiszen képesek lehetünk majd mesterséges szerveket létrehozni, például szívet, tüdőt, vagy májat.

A modern bionyomtatókkal a transzplantációra váró páciensek saját sejtjeiből építhetnek majd szívet, májat, tüdőt vagy éppen vesét. Az eljárásnak számos előnye lenne: minimálisra csökkentené a beültetett szervek kilökődésének kockázatát, és feleslegessé tenné az egyre hosszabbá váló donorlistákat.

Fém, műanyag és kerámia felhasználásával nyomtattak már fogat, légcsövet és koponyacsontot is, de a működő szervek ennél bonyolultabbak, ezért fontos, hogy egy élő, az egyén biomasszájából „kigyúrt” anyagból alkossák meg.

Ha az eljárást sikerül tökélyre fejleszteni, az elkövetkező 15-20 évben megjelenhetnek az első olyan mesterségesen előállított szervek, melyek emberéleteket fognak tudni megmenteni.

tudomány technológia technika orvostudomány


Megtekintések száma: 136081





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet