A 360 fokban forgatható gömbgumik lehetnek a jövő legnagyobb találmánya

2016. december 22., csütörtök




A Goodyear által felvetett zseniális koncepciót idején a Time magazin az év legjobb találmányának is megválasztotta.

A Goodyear Eagle-360 koncepciója tényleg rendkívüli. Ez olyan egyértelmű, hogy egyes elemzők azt mondják, az elkövetkező néhány évben komoly esély lehet rá, hogy megindulhat a gyártása, és a lassú, de biztos terjedése.

A találmány olyan zseniális, hogy a Time magazinban az év 25 legjobb technológiai jövőképének listájában is szerepel, mint jövőre megérett, életképes koncepció.

A Goodyear ugyanis egy olyen keréknek a koncepcióját dobta be a köztudatba, ami nem akármilyen kerék, ugyanis 360 fokban használható. Ez annyit tesz, hogy valójában nem is egy henger, hanem inkább egy tökéletes gömb alakját veszi fel.

Olyan, mint egy nagy golyó, mely ugyanúgy gumiból készül, csak egy speciális anyagból, mely a gumi egy sokkal fejlettebb változata.

Ráadásul az Eagle-360 felületén érzékelők is el lesznek helyezve, amik folyamatosan információkat, adatokat szolgáltatnak környezetükről, és a kerekek állapotáról.

Többek között arról, hogy milyen a tapadás, mennyire nedves az aszfalt, mennyire koptak a kerekek, és ehhez hasonló, nagyon hasznos infók.

Az önvezető járművek vezetőitől elvárt interakció és beavatkozások fokozatos csökkentésével a jövőben az abroncsoknak a mostaninál is fontosabb szerepük lesz az úttal való elsődleges kapcsolatként” – mondta Joe Zekoski, a Goodyear műszaki igazgatója.

A cél tehát az volt, hogy előkészítsék a jövőt, és a jövő autóinak speciális kerekét.

Egyelőre a cégnél ez csak egy jövőbeli koncepció, és még semmilyen szinten nem indult meg a gyártás, de a Goodyear vezetői biztosak abban, hogy néhány éven belül már legyárthatják az első prototípust.

Lassú terjedésre számítanak, ugyanis ezek a gömb alakú kerekek nem szerelhetőek bele akármilyen autókba. Bár idővel át lehetne alakítani a jelenlegi gépjárműveket is, a valószínűbb forgatókönyv az lesz, hogy a jövő autói már ilyen 360 fokos gömbkerekekkel kerülnek legyártásra.

A mérnökök szerint a gömbkerekek sokkal jobb tapadást, és manőverezhetőséget biztosítanak, amik nem csak a kényelmet növelik, de jelentősen csökkenthetik majd a közúti balesetek számát.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 34209





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet