A 7 legfurcsább tény a kávéról!

2020. november 21., szombat




Vajon mindent tudsz a kedvenc reggeli italodról, mely minden nap erőt ad neked a naphoz?

Az emberek túlnyomó többsége, egész pontosan 78%-uk szereti a kávét, és az arány nem sokkal rosszabb, ha azt nézzük, mennyien kávéznak rendszeresen.

Ha te is szereted a kávét, sőt, egyenesen elengedhetetlen, hogy legyen belőled valami, akkor íme, néhány érdekes tény a kávéról, amit talán nem tudtál.

1. Először is, sokan nem tudják a kávéról, de az nem zöldség, hanem egy gyümölcsféle. A kávé bogyó ugyanis olyan, mint egy meggy. Egyes területeken éppen ezért meggynek is szokták hívni.

2. Sokan fantáziáltak már arról hogy vajon mennyi csésze kávét kellene innia egy átlagembernek, hogy belehaljon. Ezt később tudósok és kutatók is kiszámolták, és arra jutottak, hogy legalább 100 csésze tartalmazna annyi koffeint egy átlagos erősségű kávéból, mely képes lenne megölni minket.

3. A kávé számít az egyik legfontosabb kereskedelmi terméknek a világon. Ha nem hisszük, keressük meg a statisztikai adatokat. Az olaj után ugyanis rögtön a második helyet foglalja el, vagyis nagyon meghatározó a piacgazdaság szempontjából is.

4. Azonban nem csak a piacgazdaságot uralja, hanem a világ legnépszerűbb italának neves második helyét is. Csak a víz előzi meg, mint a világon leginkább fogyasztott ital.

5. Ma már több kutatás is igazolja azokat a korábbi sejtéseket, megfigyeléseket, melyek a hosszabb ideje fennálló használaton alapultak. Eszerint, és a szakemberek szerint a nyakon és fejen kialakuló rákfajták kockázata 12A 7 %-kal csökkenthető napi egy csésze feketével.

6. Tudtad, hogy a koffein gyakorlatilag kristályokból áll? Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de így van. Amikor megiszol egy csésze kávét, rengeteg 40 mikrométeres kristályt döntesz le a torkodon.

7. A koffein rendkívül jó edzésekhez, ugyanis növeli az erőnléted, és még fogyasztó hatása is van. Ezen tulajdonságait pedig nemrég tudományos kísérletekkel is sikerült igazolnia az orvostudománynak.

A kávé tehát igen sokrétű. Finom, erős, és élénkítő ital. Nem véletlen tehát, hogy annyira sokan kávéznak ma a világban. Ez a sok, pedig azt jelenti, hogy minden harmadik ember fogyaszt rendszeresen kávét a Földön.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség kávé


Megtekintések száma: 112251





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet