A 9325-ös számú szobor rejtélye

2017. március 29., szerda
Tényleg megfordult a manchesteri múzeumban kiállított szobor?

Léteznek olyan rejtélyek, melyek egy az egyben az "Éjszaka a múzeumban" című kalandfilmet juttatják eszünkbe.

Arról van szó ugyanis, hogy a nagysikerű filmben egy természettudományi múzeum látványos történelmi tárgyai életre keltek minden este, és hús-vér emberekként, szörnyekként elevenedtek meg.

Létezik egy egyiptomi szobor a manchesteri múzeumban, mely hasonló pletykák főszereplője. Egy alkalommal ugyanis olyan dolog történt a szoborral amire máig nincs logikus magyarázat.

Arról van szó, hogy egyszer megfordult, sőt, sört is kért.

Igen, jól olvasod. Bár utóbbira szerencsére később lett egy nagyon megnyugtató magyarázat, azonban a szobor váratlan megfordulását továbbra is misztikum övezi.

De mi is történt valójában?

A 9325-ös számú szobor, néhány nap alatt hátat fordított a látogatóknak a manchesteri múzeumban.

Az alkotás, amely időszámításunk előtt 1800 körül keletkezhetett, egy sírban volt és egy magángyűjtőtől került a múzeumba még 1930-ban. A szobor évtizedekig állt mozdulatlanul. Később azonban a dolgozók új helyre költöztették.

Ekkor történt meg, hogy egyre rejtélyesebb dolgokat kezdett el művelni. A múzeum dolgozói többször számoltak be arról, hogy a szobor közelében úgy érezték, mintha valaki figyelné őket. Egy ízben az egyik dolgozó szinte biztos volt benne, hogy a tarkójába fúródó tekintet a hatalmas szobortól ered.

Aztán egyik napról a másikra a szobor ügye 180 fokos fordulatot vett. Szó szerint. Az történt ugyanis, hogy 180 fokban elfordult a helyén. Persze az igazság az, hogy nem egyetlen nap kellett ehhez neki, hanem néhány.

Sokan nem hitték el azt, ami történt, de a múzeum kameráinak köszönhetően meg is lett örökítve ez a napokig tartó elfordulás.

A hátrahagyott nyomok alapján kiderült: a fordulatot teljesen szabályos, mértani pontosságú köríven tette meg a szobor. A hátán pedig egyebek között sört, kenyeret és állatot kérő felirat díszeleg. Ez utóbbi eredetét viszonylag hamar megfejtették. Sírszoborról lévén szó, a felirat egy halotti imádság.

A szobor megfordulását azonban nem tudták teljesen megfejteni, és csak különféle elméletekre tudunk támaszkodni még ma is.

Rájöttek a kutatók, hogy csak nappal fordult folyamatosan, nagyon apránként a szobor. Ebből született meg egy olyan elmélet, hogy a múzeum látogatói által keltett lépések okozta rezgések mozgathatták a szobrot, mely elgörgött a sima felületen, amin állt.

Az viszont továbbra is rejtély, hogy miként tudott tökéletesen pontos köríven fordulni a faragvány.

A rossznyelvek azt mondják, hogy a szobor elfordulása paranormális jelenség, és a szobor maga el van átkozva. Ezért van az, hogy akárki, aki a közelében van, érzi, hogy valaki figyeli.

Mások csak egy egyszerű babonának tartják. Szerinted is el van átkozva?

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 109699

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet