A Babushka Lady és az Esernyős férfi - A megoldatlan rejtély

2016. január 17., vasárnap
A Kennedy gyilkosság Amerika egyik legnagyobb és legködösebb tragédiája. Több kérdés maradt megválaszolatlanul, például ki volt az a két rejtélyes szemtanú, akit a mai napig nem sikerült azonosítani.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, az amerikaiak többsége még mindig úgy gondolja, hogy Lee Harvey Oswald nem egyedül cselekedett, mikor lelőtte John F. Kennedy elnököt a Dealey Pláza tetejéről 1963. november 22-én Dallasban.

A leggyakoribb összeesküvés elméletek szerint JKF-t valószínűleg a CIA vagy a maffia, az alelnök Lyndon B. Johnson, a KGB esetleg Fidel Castro ölette meg.

Néhányan azt is feltételezik, a felesége, Jackie Kennedy is részt vett az akcióban.

john-f-kennedy

A tragédia után alapos nyomozás vette kezdetét, ellenőriztek minden fotót és felvételt. Ekkor különös felfedezés borzolta tovább a kedélyeket: két ismeretlen alak szerepel a képeken, akiket az eset óta nem sikerült azonosítani.

A Babushka Lady

A hölgy becenevét a sajtó találta ki, ő volt az első alak, akit a fotókon sikerült azonosítani. Mivel hasonló ruházatban jelent meg, mint az idősebb, orosz nők, és fejkendőt is viselt, találónak gondolták az elnevezést. Több amatőr felvételen is megjelenik, például a híres Zapruder filmen is, de az arca egyik képen sem átható világosan. Ennek két oka van: vagy háttal állt az őt vevő kameráknak, vagy a saját kézi kamerájával takarta el az arcát.

A viselkedése több mint feltűnő volt, ugyanis mikor megtörtént a merénylet, és minden szemtanú fedezékbe húzódott, ő még mindig állt a kamerájával, és nem mozdult semerre.

Megvárta, míg a tömeg megindul felfelé a füves dombon, ekkor csatlakozott hozzájuk. Utoljára az Elm utcában látták, ahogy kelet felé sétált.

babushka-lady

Az asszony (már ha valójában nő volt) kiléte több kérdést is felvet a gyilkossággal kapcsolatban. A felvételeken tisztán látszik, hogy megörökítette a merényletet, ám soha egy videó vagy fénykép sem került elő tőle. 1970-ben egy Beverly Oliver nevű nő állt elő azzal a kijelentéssel, hogy valójában ő a Babushka Lady, de a története több helyen is lyukas volt. Azt állította, végig felvette a merényletet, de az FBI ügynökök elkobozták tőle a felvételt. Ugyan akadnak támogatói, de a legtöbben nem hiszik el, hogy ő lenne az ismeretlen hölgy.

babushka-lady-2Először is azért, mivel más felvételek is nyilvánosságra kerültek az üggyel kapcsolatban, másrészt pedig arra a kérdésre, hogy miért várt hét évet a nagy bejelentéssel, Oliver nem tudott mit válaszolni. Az ismeretlen hölgy kapcsán egy elképzelhető teória körvonalazódott az összeesküvők fejében.

A Babushka Lady viselkedése feltűnően furcsa volt. Miért akarta volna mindenáron takarni az arcát? Pontosan tudta, honnan kamerázzák, addig pedig nem tette le a saját készülékét az arca elől, amíg el nem tűnhetett a tömegben. Feltűnően ügyelt arra is, hogy gondosan elrejtse a testét a kíváncsi szempárok elől.

Hosszú ballonkabátja és fejkendője miatt lehetetlenség megmondani az életkorát, sőt, a nemét is. Egyes elképzelések szerint ugyanis a hölgy esetében nem is nőről beszélünk.

Hogy miért? Sokan úgy vélik, a KBG áll az eset mögött. Ennek fényében máris logikusnak tűnhet az elképzelés, hogy az oroszos külsejű nő mit keresett ott az elnöki konvoj közelében. Az elmélet alapján valószínűleg tisztában volt azzal, honnan fog érkezni a lövés, és pontosan ki a célpont. Talán ő maga is információkkal szolgált a mesterlövésznek, hogy az elnök valóban halott-e.

Az Esernyős férfi

A másik rendkívül titokzatos alak, aki még gyanúsabban viselkedik, mint a Babushka Lady, az az Esernyős férfi. Ő áll majdnem a legközelebb az elnökhöz, mikor az megkapja a halálos lövést. Attól vált igazán gyanússá, hogy egy fekete esernyővel áll a verőfényes napsütésben, ám esőfelhőnek még csak nyoma sem volt.

Az összeesküvés-elméletek szerint két lehetséges szerepet töltött be az Esernyős férfi. Az egyik, hogy az ernyő kinyitásával jelzett a mesterlövésznek, mikor lőheti le az elnököt, a másik pedig az, hogy addig nem húzta le az esernyőt, amíg JFK meg nem halt, így a gyilkos tovább tüzelhetett a védtelen áldozatra.

Egyesek szerint az ernyő maga volt a fegyver, amely tartalmazott egy bénító lövedéket, ami mozgásképtelenné tette az elnököt a halálos lövés előtt. Erre ugyan nincs bizonyíték, és Charles Senseney elismerte, a CIA nem rendelkezett akkoriban ilyen hatékony fegyverrel.

kennedy-gyilkossag-esernyos-ferfi-2

Az orvosi vizsgálatok is megerősítették, hogy Kennedy nem állt semmilyen bénító szer hatása alatt a fejlövés előtt. Az Esernyős férfi kevésbé misztikus magyarázata Louie Steven Witt fejéből pattant ki 1978-ban, vagyis hogy egyáltalán nem akart ártani az elnöknek, sőt, a tiszteletét akarta kifejezni a fekete esernyővel.

Mivel JFK apja híve volt Neville Chamberlainnek, aki Winston Churchill előtt volt miniszterelnök Nagy-Britanniában, a védjegyével, a fekete esernyővel akarta kifejezni a szimpátiáját. Az elmélet azonban hamar megbukott, mikor a hatóság szorongatni kezdte Wittet.

kennedy-gyilkossag-esernyos-ferfi

Az ernyő pár pillanattal azelőtt lendül a magasba, hogy az első lövés eldördülne, ráadásul a Babushka Ladyhez hasonlóan ez a férfi is gondosan ügyelt arra, hogy senki se lássa tisztán az arcát. Egy ideig az a hír járta, hogy maga Witt volt az Esernyős férfi, aki hazudott a céljait illetően, hogy elfedje valódi kilétét, és megszűnjön a hajsza az ismeretlen alak után.

További megoldatlan rejtélyek

Egy harmadik azonosítatlan tanú, a Fekete férfi, aki nem messze ült le az Esernyős férfitől a merénylet után pár másodperccel. Néhány fotón látszik, hogy beszél valakihez méghozzá egy rádión keresztül. Ezt az egyik képen a hátsó zsebébe tűri.

Néhány szemtanú emlékezett a Fekete férfire, ahogy leült, majd beszélni kezdett egy rádióba, de senkinek sem volt ismerős, így nem foglalkoztak vele.

A sötét bőre miatt belekeveredett az ügybe a kubai kormány, és Fidel Castro parancsára az Esernyős férfivel együtt likvidálták Kennedyt. Többen elvetik ezt az elméletet, mivel Castro nem volt elég erős egy ilyen merénylet megszervezéséhez, ezért inkább a CIA közbenjárását feltételezik. Kennedy ellenezte a kubai-amerikai konfliktust, ezért dönthettek a halála mellett.

mary-moorman-foto-merenylok

A Jelvényes férfi egy egészen más történet. Ő is egy ismeretlen szemtanú, akit azzal vádolnak, hogy feltételezhetően második tettes volt a Kennedy gyilkosságban. Nevét onnan kapta, hogy a képeken úgy tűnik, jelvényt és rendőri egyenruhát visel. Eszerint a dallasi rendőrség is részt vett a merényletben, vagy legalábbis tudtak róla. Ez ismét csak a kormány felé tereli a gyanút. A sorsdöntő fotót Mary Moorman készítette. Előző cikkünkben már írtunk a rejtélyes fotóról, és arról, miként változtatta meg a gyilkosságról szóló elképzeléseket.

kennedy-merenylet

Mivel a fotók nagyon homályosak, egészen vad teóriák is napvilágot láttak. Többen űrbéli arcokat, szellemalakokat és holdi embereket látnak az elmosódott részletekbe, attól függetlenül, hogy azok a valóságban mik lehetnek. Olyan komplex összeesküvés elméleteket gyártottak már, hogy nem csak a dallasi rendőrség, a KGB, a CIA vagy maga a kormány áll az eset mögött, hanem Kennedy kozmikus fenyegetést jelentett az idegenekre, ezért kellett likvidálni.

A találgatások azóta is folynak, a szemtanúk pedig sosem kerültek elő. Vajon a terhelő bizonyítékaikat semmisítették meg, vagy magukat azokat a személyeket, akik bármit is láthattak? Vajon van köze az eltünedező és halott szemtanúknak a kormányhoz, vagy mindez véletlen? Sok talány válaszok nélkül. Az is lehet, hogy sosem tudjuk meg az igazságot.

gyilkosság BabushkaLady lady mary moorman kennedy


Megtekintések száma: 18597

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet