A Bajkál-tó, mint természetes ütős hangszer?

2016. december 9., péntek
A világ legmélyebb tavának jege olyan különleges, hogy dobolni is lehet rajta. Az Ethnobeat nevű zenekar még egy koncertet is rögtönzött a helyszínen, amit érdemes végig hallgatni, mert egyszerre meghökkentő, ötletes és lenyűgöző.

A Bajkál-tó az egyik legérdekesebb tó a világon. Nem csak azért, mert ez a világ legmélyebb tava, a maga 1642 méteres mélységével.

A környező táj, és maga a tó partja is csodálatos látványt nyújt jó időben is, de télen, a havas, fjordokra emlékeztető táj annyira lenyűgöző, hogy rengeteg turistát és utazót csalogat a környékre.

A Bajkál-tó tava néha annyira be tud fagyni, hogy van, hogy egy hatalmas autó több tonnás súlyát is képes elbírni. Az utóbbi években azonban a klímaváltozás következtében egyre kevesebben mernek kimerészkedni a jégre, mert az egyre gyengébb.

Nemrég például a megbuktatott ukrán államfő, Viktor Janukovics kisebbik fia lelete itt halálát, amikor egy kisbusszal hajtott rá a jégre, ami váratlanul beszakadt alatta.

Maga a tó jege egyébként nagyon különleges. Ugyanis egyrészt kristálytiszta, szinte át lehet látni rajta, másrészt olyan akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, melyek lehetővé teszik, hogy akár dobolni is lehessen rajtuk.

A tó egyszerűen egy stíldob-, vagy épp hang-szerű hangszerré változik, amitől egy pillanat alatt a Karib-tenger pálmafákkal ölelt szigetén érezhetjük magunkat.

Ezt a jelenséget nemrégiben az Ethnobeat nevű zenekar dobosának a felesége fedezte fel. Feltűnt neki, hogy a jeget megérintve, óvatosan megütve különleges hangokat ad ki magából a tó jege.

Eredetileg egy hatalmas esést követően figyelt fel erre, ugyanis az elesést követően óriásit visszhangzottak a környező jégpanelek.

Végül egy néhány méteres területet fedezett fel, ahol a táblák ütésre különböző zenei hangokat adtak ki. Ekkor a férjének is megtetszett az egész, és felfedezte az ebben rejlő zenei potenciált.

Pár nappal később a zenekar már egy egészen profi előadást rögtönzött a jégtáblák közt, amit a cikk végén tudsz megnézni.

Bátran állíthatjuk, hogy egyszerre ötletes és zseniális. Van valami lenyűgöző abban, ahogy a természetet magát használják fel különböző hangok képzésére, és egy koncert előadására.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 25789

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet