A baktérium, mely majdnem kiirtott minket

2017. január 5., csütörtök




Létezik egy baktérium a Földön, ami nélkül nem lehetne élet a bolygónkon. ironikus módon azonban pont ez irtotta ki az élet szinte minden csíráját több milliárd éve. Megtörténhet újra?

Miatta van élet a Földön

Létezik a Földön valami. valami olyan dolog, ami élőlény, de mégis képes lenne kiirtani mindent és mindenkit a bolygón.

Ez a baktérium annyira erős, és annyira ellenálló, hogy nem egyszer akartak már különböző országok biológiai fegyvert gyártani belőle, hogy aztán felhasználhassák, mint tömegpusztító fegyver.

Azonban halálossága ellenére éppen ennek köszönhetjük ellentmondásos módon az életet is itt a Földön. Nem másról van itt szó, mint a cianobaktériumról.

A cianobaktériumok nagyjából az első oxigénmolekulákkal egy időben jelentek meg a Földön. Primitív, egysejtű létformák ezek, még sejtmagjuk sincs - mégis nagy szerepet játszottak abban, hogy a Föld ma ismert élővilága kialakulhasson.

Ugyanis bármilyen hihetetlen, hajdanán a Föld légköre nagyon is szegény volt oxigénben. Jóformán alig tartalmazott a levegő oxigént, sokkal inkább nitrogénből és szén-dioxidból állt.

Vagyis nem tudtunk volna gyufát gyújtani, de még csak tüzet sem. A z ősi óceánokból előkerülő, felszínen lebegő mikrobák voltak azok 3 milliárd éve, amik lassan fotoszintetizálni kezdtek.

A tudomány mai állása szerint ezek voltak a cianobaktériumok közvetlen ősei, amik oxigént termeltek, így alakulhatott ki később az élet.

Ki is pusztíthat minket

Két és fél milliárd éve az oxigén szinte minden élőlényt kiirtott, amit a tudósok csak oxigénkatasztrófa néven emlegetnek.

A légkörben azelőtt rengeteg metán volt. Mint tudjuk, a metán üvegházhatású gáz, és segített melegen tartani a Földet.

A metán azonban reakcióba lépett az oxigénnel, amiből szén-dioxid és víz keletkezett, ami miatt a Föld légköre jelentősen lehűlt, és bekövetkezett egy nagyon hosszú időn át tartó jégkorszak, ami 300 millió éven át zárta fagyba bolygónkat.

A cianobaktériumok még napjainkban is jelen vannak a bolygón. Egyes kutatók és titkos projektek azt tűzték ki célul a világháborúban, hogy titkos vegyi fegyvert hozzanak belőle létre, melyet irányítottan lehetne alkalmazni.

A kísérletek azonban félbeszakadtak, ugyanis úgy voltak vele a kutatók, hogy egyrészt túlságosan veszélyes, másrészt nem volt semmilyen mértékben kontrollálható egy ilyen vegyi fegyver hatása.

A cianobaktériumok még napjainkban is képesek lennének kipusztítani minket, egy újabb hatalmas jégkorszakot előidézve.

Még mindig rengeteg oxigént termelnek, és egyesek szerint az az egyetlen szerencsénk, hogy a globális felmelegedés lefékezi ezt az amúgy máskor egyre gyorsuló ütemben végbemenő folyamatot.

tudomány globális kataklizma kataklizma globális katasztrófa


Megtekintések száma: 40837





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet