​A BCG védőoltás újabb hatását fedezték fel: tényleg ez leheta védelem legfőbb kulcsa?

2020. május 13., szerda




Világszerte rengeteg szakértő dolgozik azon, hogy megtalálják a koronavírus elleni vakcinát. Egyes adatok alapján az elsősorban a TBC elleni, úgynevezett BCG védőoltás enyhítheti a COVID-19 súlyosságát, igaz, a WHO szerint ez nem bizonyított.

Kutatók egy csoportja most olyan mechanizmust azonosított, amely szerepet játszik a vakcina hatékonyságában 

– írja az IFLScience. 

A BCG különlegessége, hogy bár 100 százalékos védelmet nem nyújt, több kórokozóval szemben is meglehetősen hatékony. 

Nelly Amenyogbe és Tobias Kollmann, az ausztrál Telethon Gyermekgyógyászati Intézet munkatársainak figyelmét akkor keltette fel a vakcina, amikor megtudták, hogy az újszülötteknél csökkentheti a vérmérgezés kockázatát. 

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy milyen folyamat állhat a védelem mögött, és hogyan alakulhat ki ilyen gyorsan az ellenállóság.

A szakértők egérkísérletei alapján az oltás hatására rendkívül gyorsan emelkedik a neutrofil nevű fehérvérsejtek szintje a vérben. Utóbb három országban a csecsemőknek beadott vakcinák esetén is hasonlót figyeltek meg. 

Amenyogbe szerint ez a folyamat valószínűleg nem indokolja a többi betegséggel szembeni védelmet, korábbi vizsgálatok viszont már azt is igazolták, hogy az oltástól a fehérvérsejtek egy másik csoportjának, a monociták szintje is nő.

A szakértő kiemelte: 

A BCG vakcina különlegessége, hogy számos eltérő hatást vált ki az immunrendszerben, ezeket pedig csak most kezdik el megérteni.

Jelenleg két teszt is folyik, melyekben azt mérik fel, hogy az oltás az egészségügyi dolgozóknál képes-e ellenállóságot kialakítani a COVID-19-cel szemben. 

A kutatók szerint az eredményeket csak hónapok múlva születhetnek meg.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3423





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet