A Bermuda-háromszög alatti terület vízalatti hasadékai lehetnek a rejtély kulcsai

2016. június 28., kedd




Óriási, vízalatti hasadékokat fedeztek fel a tenger mélyén a Bermuda-háromszög területén. Lehetséges, hogy ezek a hasadékok, és egy eddig ismeretlen tengeri szörny rejtik az évszázados rejtély nyitját?

Korábban már felmerült a kutatókban, hogy a Bermuda-háromszög rejtélyét talán nem az időalagutak, párhuzamos dimenziókba átnyúló hurkok jelentik, hanem valami kézzelfoghatóbb, ennek ellenére mégis hátborzongató magyarázat.

A vízalatti talajt megvizsgálva  a területen óriási kráterek nyomaira bukkantak, és feneketeken mélységű hasadékokra.

Az óriási, körülbelül 1 kilométer széles és 50 méter mély szakadékokat kőolajlelőhelyek gázszivárgásai okozhatják. Általában ez a gázmennyiség a tengerfenéken gyűlik össze, mielőtt kitör, és szétterjed a környező vizekben.

A tudósok nem túl régen robbantották a hírt, hogy a Bermuda-háromszög rejtélyes eltűnéseit talán metángáz szivárgások és robbanások okozhatták.

hasadek-a-tenger-melyen

Az Ördög háromszöge néven is ismert atlanti-óceáni terület számos hajó és repülő rejtélyes eltűnésének helyszínéül szolgált az évszázadok során. 1851 óta vezetett feljegyzések alapján körülbelül 8127 ember tűnt el a Bermuda-háromszögben.

A Bermuda-háromszög rejtélye, azaz a Florida déli csúcsa, Puerto Rico és Bermuda szigete között eltűnt gépek legendája a második világháború után lett világszerte híres.

bermuda-haromszog-terkep

A rákövetkező évtizedekben közel 8000 ember tűnt el ott rejtélyes körülmények között. Minden eltűnésre nem ad magyarázatot a gázrobbanásos teória, így az eltűnések jelentős részében biztosak lehetünk, hogy valami más játszott közre.

A metán jelenléte, és a korábbi szivárgások persze ettől még valószínűek, bár nem bizonyítottak teljes mértékben, de ha ez okozta volna több ezer ember eltűnését évtizedeken át, akkor még ma is tűnnének el hajók,  vagy komplett flották.

A hasadékok rejtik a megoldást?

Talán a nemrég felfedezett hasadékok rejtik a megoldást. Könnyen lehet, hogy a metán egy része hozta létre ezeket a hasadékokat, de az első vizsgálatok szerint ezen hasadékok egy része több ezer éves.

Egy elmélet szerint a hasadékokban lény, vagy inkább lények éltek, melyek óriási méretűre voltak képesek megnőni, alapvetően ragadozó életmódon folytattak, és könnyedén el tudtak bánni egy nagyobb, masszívabb hajóval.

Az ősi legendákból rá is illik egy ilyen lényre a leírás, mégpedig a Krakenre. A kraken, vagy más néven Leviathán, régi tengeri mondák szüleménye.

A lény tulajdonképpen nem más, mintegy hatalmas fejlábú több szemmel. A legendák szerint, ha valaki belenéz a szemébe, a kraken irányítása alá került.

kraken

A hiedelem szerint hajókat támadt meg. Mivel zöld szemei vannak, a hajósok utazás során irtóztak a zöld színtől. Sokak szerint van alapja a legendáknak és nem puszta szóbeszédek voltak, amivel egymást riogatták a hajósok.

Mintájául a nyolckarú óriáspolip (Enteroctopus dofleini) vagy a tízkarú óriás tintahal (Architeuthis dux), illetve a gigantikus tintahal (Mesonychoteuthis hamiltoni) szolgálhatott.

Ezek az állatok, legalábbis a mai élő fajtáig már nem anynira nagyméretűek és veszélyesek, de úgy hiszik, hogy régen sokkal nagyobbak voltak és agresszeívebbek.

A mélytengerek óriás lábasfejűiről ugyan a mai napig igencsak hiányosak az ismereteink, így még az is előfordulhat, hogy a tengerek mélyén még ma is élnek példányaik.

A Bermuda-háromszögben eltűnő hajók, csatahajók eltűnését is feltehetőleg egy itt élő, a hasadékokban otthonra találó egy vagy több egyedből álló kolónia támadta meg, mert a felségterületükre tolakodtak.

kraken-2

A repülők eltűnése már érdekesebb. A kraken karjai nagyon hosszúra nyúltak, és egyes becslések szerint a valaha ismert legnagyobb példány akár 50-60 méter magasra is fel tudott nyúlni a víz alól, ami azt jelenti, hogy a nagyon alacsonyan repülő vadászgépeket könnyedén elkaphatta.

Ezek persze csak feltételezések, de ezek a hasadékok kitűnő búvóhelyei lehettek egy olyan lénynek, mint az óriási leviathán. talán ez lehet a felelős a rengeteg eltűnését. Mindenesetre egy lehetséges interpretációja az évtizedek óta megfejtetlen rejtélynek.


Megtekintések száma: 22138





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet