A bolíviai puccs mögött a lítium és az USA van: állítja az elűzött elnök

2019. november 27., szerda




Hasonló dolgok történtek Líbiában Kadhafival?

Bolívia elűzött elnöke, Evo Morales azt mondta az RT hírügynökségnek, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) kulcsszerepet játszott a távozásában, és hogy Bolívia hatalmas lítium tartalékai ösztönözték a puccsot.

Morales a hónap elején menekült el Bolíviából, röviddel azután, hogy újból elnöknek választották

. Az ellenfelei azt állították, hogy a választást elcsalták, és bár Morales új szavazást ajánlott fel, elvesztette a rendőrség és a katonaság támogatását, majd menedéket kért Mexikóban.

- írja az ÚjVilágtudat

Morales a maroknyi baloldali megmaradt vezető között volt Latin-Amerikában, és amikor Ecuador egykori elnökével, Rafael Correa-val beszélt az RT Spanyol adásában, azt állította, hogy az Amerikai Államok Szervezete - jobboldali amerikai államok tömbje Washington DC székhellyel - tervezte meg a megbuktatását.

"Senki sem mondta, hogy csalás áll fenn," - mondta az OAS októberi bolíviai választásról szóló jelentéséről, amely a szavazások során "szabálytalanságot" tárt fel, annak ellenére, hogy más szakértői csoportok ennek ellentmondó jelentéseket készítettek.

A jelentés közzététele után Morales megpróbálta felvenni a kapcsolatot az OAS főtitkárával, Luis Almagroval, aki nem válaszolt. Morales a segédjével küldött üzenetet Almagronak:

"Ha nem vizsgálja felül a jelentését, ezzel Bolíviát tűzbe borítja, és halálos áldozatai lesznek."

Jóslata pontosnak bizonyult. Elűzése óta Morales országát tüntetések és zavargások bénítják meg, és támogatói és a rendőrség közötti összecsapások következtében már több mint 30 ember halt meg. 

A tüntetők a rendőrséget vádolják az emberi jogok megsértésével, és az ország ideiglenes kormánya törvényjavaslatot dolgozott ki az új választások lebonyolítására, hogy az országban béke legyen.

"Az OAS hozott egy döntést, és a jelentése nem technikai, hanem politikai döntésen alapult," - tette hozzá Morales.

Morales azzal folytatta, hogy az ellene elkövetett puccs célja egy jobboldali vezető beiktatása, amelynek eredményeképpen Bolívia lítium tartalékait - amely a világon az egyik legnagyobb - megnyitják az ipari kizsákmányolás számára. A lítium elengedhetetlen az elektromos autók és tartós akkumulátorok gyártásában, és Morales azt tervezte, hogy az ország gazdasági jövőjének biztosítása érdekében államosítja a lítium kitermelését.

"Bolíviában meghatározhatnánk a lítium árát a világ számára. Most már rájöttem, hogy egyes iparosodott országok nem akarják a versenyt."

A Teslának, amelynek elektromos autóinak akkumulátoraiban szintén lítiumot használnak, Morales távozása után megugrottak a részvényei. 

Azok a vállalatok, amelyeknek sikerül megszerezniük Bolívia lítium készleteit - becslések szerint mintegy 900 millió tonna -, jövedelmező nyereségre tehetnek szert. 

Az elem iránti globális kereslet 2025-re várhatóan több mint kétszeresére növekszik, jegyezte meg a Bloomberg tavaly. 

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat

érdekes összeesküvés politika


Megtekintések száma: 19471





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet