A Bounty hadihajó utolsó titkát rejthetik ezeka hajtincsek

2017. március 20., hétfő
A rejtély megfejtésében a legkiválóbb brit törvényszéki genetikusok nyújtanak segítséget.

A Bounty legénységének egy része Fletcher Christian első tiszt vezetésével 1789. április 28-án lázadt fel William Bligh kapitány ellen, akit 18 hű matrózával, némi vízzel és élelemmel csónakba raktak és sorsukra hagytak a Csendes-óceánon.

A lázadók visszatértek Tahitira, ahol előtte állomásoztak, többen közülük azonban Christian vezetésével tovább mentek a Pitcairn-szigetre.

Tudták, hogy Anglia expedíciót fog indítani az elfogásukra, de úgy vélték, a távoli szigeten nem találják meg őket. Mind a mai napig élnek ott leszármazottaik.

2013-ban a Pitcairn Islands Study Center hozzájutott egy fémdobozhoz, benne tíz hajtinccsel, valamint egy zsebkendőhöz, amely állítólag az egyik zendülő, William McCoy lányáé volt.

A tíz copfocskából hét tartozott a feltételezések szerint a lázadókhoz, három pedig polinéziai nőkhöz, akik 1789 szeptemberében Tahitiról a Pitcairn-szigetre indultak a felkelőkkel. A tincseket egy brit gyűjtő özvegye ajándékozta az intézménynek, férje a Sotheby’s egyik aukcióján jutott hozzájuk 2000-ben.

A copfok eredetét mindeddig nem sikerült bizonyítani, a londoni King’s College kutatói azonban a legmodernebb DNS-vizsgálatok révén azt remélik, kiderülhet végre, hogy valóban a lázadóké voltak-e. “Amennyiben a vizsgálatok bizonyítják, hogy igen, az lesz a zendülők létezésének egyetlen kézzel fogható bizonyítéka.

A szigeteken mindössze egyikük, John Adams sírja ismert, a többi nyolc hajós maradványainak hollétéről csak spekulálhatunk” – mondta a The Times című brit lap hétfői számában Herbert Ford, az intézet igazgatója.

A King’s College kutatói újgenerációs szekvenálással (NGS) fogják vizsgálni a tincseket. Nehézséget jelenthet számukra, hogy a hajszálakban nincs nukleáris DNS, az csak a haj gyökerében található.

Tartalmaznak viszont mitokondriális DNS-t, de az csak női ágon öröklődik. “Először is látnunk kell, hogy ki tudunk-e nyerni elegendő mennyiségű mitokondriális DNS-t. A tincsek a feltételezések szerint több mint kétszáz évesek, nem tudjuk, milyen környezeti hatásoknak voltak kitéve” – mondta Denise Syndercombe-Court, a kutatók egyike. 

Nehezebb feladat lesz olyan DNS-mintát találni, amellyel a tincsek összevethetők. Ehhez azonosítani kell a lázadók anyai felmenőit – anyjukat, nagyanyjukat, ha más nincs, a nővérüket -, majd ezen a női ágon kell leszármazottat találni.

Forrás: erdekesvilag.hu

érdekes érdekesség történelem kalózok


Megtekintések száma: 166063

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet