A Brazil-fantomsziget legendája

2017. március 12., vasárnap
Létezik egy sziget, melyről a középkortól kezdve fellelhetőek különféle beszámolók. Ennek ellenére még soha senki sem járt a szigeten, és azóta sem látták.

A különféle kalózlegendákból ismert titokzatos szellemszigetek legendája nem új keletű. Az azonban már igen meglepő, hogy ezen szigetek némelyike valóban létezett.

Tengerészek egész sora látta már őket, hol előtűnni, hol eltűnni. A legtöbb hajós sohasem tudott ezen szigetek partjain kikötni.

Míg a szkeptikusok mindig is délibábnak gondolták őket, addig sok ember hitt a létezésükben. Sőt, idővel olyanok is felbukkantak, akik azt állították, jártak ezeken a szigeteken.

Az egyik ilyen leghíresebb szellem, vagy inkább fantomsziget az a Brazil-sziget,

Legendája a középkorban született, eredetileg Írország délnyugati partjaitól nem messze terült el. A nagy földrajzi felfedezések során, ahogy az Atlanti-óceánt és az amerikai kontinenst is egyre jobban megismerték, úgy tolódott a helye egyre messzebbre nyugatabbra és délebbre.

Végül a 16. században megkapta a nevet - Brazil-sziget - egy az egyenlítőn fekvő sziget, azonban erről később bebizonyosodott, hogy Dél-Amerika keleti része volt.

A hasonlóság ellenére Brazília nevének semmi köze a szigethez, mivel az országot az egykor nagy mennyiségben előforduló braziliáról nevezték el.

Sok-sok legenda színhelye volt, és rengeteg feljegyzés számolt be róla, hogy hajósok, tengerész kapitányok látták a szigetet. Voltak, akik közvetlen közelről tudták megcsodálni.

Később már olyanok is feltűntek, akik állítólag jártak is ezen a szigeten, és egy nagyon barátságos, természetben élő kultúráról számoltak be.

A mai Porcupine-zátony ugyanazon a helyen és durván ugyanabban a méretben található meg, mint a legendás Brazil-sziget az egykori hajóskönyveken. Az egész sziklapad 40-200 méterre fekszik a vízfelszín alatt és legnagyobb része

Kiemelkedhetett az utolsó jégkori maximumkor 21 000 éve. Egyes feltételezések szerint lehetett ott még jelentős sziget a jégkori olvadás későbbi stádiumában, 12 000 éve.

De ez sem teljesen biztos, így a Brazil-sziget legendájának rejtélye még ma is misztikus, és megmagyarázhatatlan.

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 98978

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet