A Britek kilépése hozza el az EU összeomlását?

2016. június 24., péntek




Eldőlt: a britek kilépnek az Eu-ból. A  hír az egész világot ledöbbentette. A piac azonnal reagált az eseményekre, a font az összeomlás felé tart, Európa pedig megsemmisülhet. A politikai elemzők nem tartják kizárnak, hogy Nagy Britannia kilépése egy olyan dominó-szerű kilépési hullámot indít el, mely  megsemmisíti az Uniót. Lezajlott Nagy Britannia Európai Unióban maradásáról szóló népszavazása, mely megdöbbentő, nem várt eredménnyel zárult. Előző nap még mindenki azt valószínűsítette, hogy a britek észbe kapnak, és végül a maradás mellett döntenek; az utolsó közvélemény-kutatás is 10 pontos Brimain előnyt jelzett. Péntek reggel hivatalosan is bejelentették, hogy a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást. Jenny Watson, a brit választási bizottság elnöke Manchesterben közölte, hogy

a kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A kilépés tényére olyannyira nem számított senki, hogy a piacok megrendültek, a tagállamok és az unió pedig lélegzet visszafojtva szemléli szinte bénán az eseményeket.  

Az elnök lemondott, a piac pedig sokkban van

A brit miniszterelnök a magyar idő szerint pénteken negyed 10 után tett hivatalos nyilatkozatában azonban közölte, hogy

új vezetőre van szükség az új helyzethez, és legkésőbb októberig távozik posztjáról.

Európa-szerte nagy a bizonytalanság, nagy eséssel nyitottak a pénzpiacok. david-cameron A londoni tőzsde 100 legnagyobb piaci tőkeértékű vállalatának részvényéből képzett index, a FTSE 100 cikkünk megjelenésekor 6,4 százalékos esésben volt a Brexit szavazás eredményének hatására. A Morgan Stanley elemzői arra számítanak, hogy a csütörtöki záróárakhoz képest

ma és a napokban 15-20 százalékos általános csökkenés várható, és az angol font is összeomolhat.

Ráadásul ez még nem minden, ugyanis politikai végnapokat is megélhet az ország. Felerősödhetnek a függetlenségi mozgalmak az Egyesült Királyságban, miután az ország szavazóinak többsége a kilépés mellett tette le végül a voksát.  

Kilépési hullámot indíthat el

David Cameron az lesz, hogy uniót is szétszakított. Az események ugyanis idővel ahhoz vezethetnek, hogy az Európai unió nemhogy kettészakad, hanem teljesen meg is semmisül.

Nagy Britannia kilépése ugyanis egy olyan kilépési hullámot indíthat el az amúgy is egyre EU ellenesebb tagállamok között, melynek következtében sorra lépnének ki azon kisebb országok az Unióból, melyeknek eddig sem érte meg bent lenniük - mint amilyen hazánk is.

Ráadásul maga Cameron országa sem egységes, ezt mi sem mutatja jobban, mint a majdnem fele-fele arányú népszavazási eredmény. Az ország lélekben már kettéosztottá vált. brexit

Az azonban nem segít most a helyzeten, hogy az angol kisember a megtakarításából bukott 10%-ot egy éjszaka alatt, politikusaiknak köszönhetően.

Ha azonnal nem is indul meg a  belső bomlás folyamata, könnyen egy kettészakított Britanniáról fogunk olvasni néhány év, vagy évtized múlva. A kilépési hullám az egyik legnagyobb veszély, mellyel szembe fog nézni az EU. Ha ugyanis azt látják, hogy a britek talpra állnak a kilépést követően, és kedvező is lesz számukra utólag a döntés, sorra léphetnek majd ki más tagállamok ily módon semmisítve meg az Uniót.  

Érvényteleníthetik a referendumot?

Sok hírportálon felmerült az az egyébként igaz hír, miszerint a britek túlnyomó része azt sem tudta, hogy pontosan miért vagy mire is szavaz.

A Google keresési eredményeiből ugyanis kiderült, hogy rengetegen csak utólag kerestek rá Nagy Britanniában a Brexit tényleges utóhatásaira, mint amilyen a font bődületes zuhanása, vagy a gazdaság megrendülése.

britannia-tavozik Egyes elemzők szerint szélsőséges esetben még az is megtörténhet, hogy a referendumot éppen emiatt érvényteleníthetik. Persze ez elég szélsőséges eset lenne még Nagy Britanniától is, de nem egyedülálló a történelem során. Azonban az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy végigviszik a folyamatot, az EU napjai pedig meg lesznek számlálva.


Megtekintések száma: 4577





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet