A bükki füvesember ajánlása: ezt a gyógynövényt már dédnagymamáink is óriási sikerrel használták!

2017. augusztus 30., szerda




Vedd elő a rég elfeledett növényt, rengeteg mindenre jó!

Létezik egy olyan növény, melyet szinte mindenki ismer és találkozott már vele, de talán nem sokan gondolják, hogy ezer meg egy féle felhasználási módja van, mivel jelentős a vértisztító és gyulladás valamint fájdalomcsillapító hatása.

Nem csak arról van szó, hogy a belőle készülő főzet fel tudja oldani a lerakódott méreganyagokat és a salakot a szervezetből, hanem arról is, hogy ezt a növényt dédnagymamáink óriási sikerrel alkalmazták.

Annak idején nem látta őket az orvos olyan sűrűn, mint az embereket napjainkban, nem véletlenül.

Felsorolni is nehéz a csalán számos gyógyhatását. Egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére.

A vese és hólyagkő képződésre hajlamosaknak például a mai napig szokták javasolni a csalántea rendszeres fogyasztását.

Amellett, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a vértisztító hatása lévén úgy érezhetjük, mintha teljesan kicseréltek volna minket.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást

Ha gyógyteát akarunk készíteni, a füvesember ajánlása szerint így készítsd el:

Forrázással a száraz csalánlevelekből, vagy pedig a friss, üde leveleket megfőzve, majd a levet elkortyolgatva.

A csalántea kúrát általában 6 héten keresztül érdemes elvégezni, ilyenkor napi egy csészével kell meginni reggelente. Ha intenzívebb kúrára van szükség, akkor reggelente legalább fél literrel kell belőle meginni.

6 hétnél tovább azonban nem szabad inni. Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.

Ellenben kiválóan alkalmazható a lázra: naponta 3 csészével étkezések között fogyasztva jelentősen csökkentheti, vagy el is mulaszthatja a lázat. Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül.

Külsőleg is fel lehet használni a csalánt. Ha torokgyulladásunk van, érdemes lehet vele gargalizálni többször a nap során, ráadásul emellett igen jó köptető. A leveleit szárítva kell forró vízben feloldani, és ezt alkalmazni.

Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosóként hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Nem véletlen léteznek csalánsamponok: nagymértékben erősíti a hajat és stimulálja a hajhagymákat.

Ezt az ezerarcú növényt a természet patikájának egyik fontos darabjaként emlegeti a bükki füvesember is.

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés gyógynövények természetes remediák


Megtekintések száma: 36083





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet