​A C-vitamin és a koronavírus kapcsolatáról derültek ki fontos dolgok

2021. február 13., szombat




Egy klinikai vizsgálat érdekes eredményeket hozott...

A témában folytatott első randomizált klinikai vizsgálat alapján a C-vitamin és a cink nem enyhítik a COVID-19 tüneteit – írja a CNN. Az eredményekről beszámoló tanulmány szerint az anyagok még magas dózisban sem befolyásolják pozitívan a betegség lefolyását.

Noha a C-vitamint és a cinket előszeretettel használják, hogy enhyítsék a náthát és az influenzát, úgy tűnik, a COVID-19-cel szemben hatástalan.

Dr. Erin Michos, a John Hopkins Egyetem munkatársa és kollégái 214 páciensnek adták magas dózisban az egyik anyagot vagy a kettő kombinációját.

A résztvevők mind olyan felnőttek voltak, akik otthon lábadoztak. Egy másik csoportban hagyományos kezelési módszereket, így pihenést, bőséges folyadékpótlást és lázcsillapítást alkalmaztak.

A magas dózisok valójában még kellemetlenségeket is okozhattak, a C-vitamint és cinket szedők nagyobb arányban számoltak be hányingerről, hasmenésről és gyomorgörcsről.

A C-vitamin népszerű táplálékkiegészítő. Bár az anyag nem véd a betegségek ellen, az immunrendszer számára valóban fontos, egyes vizsgálatok alapján pedig rövidítheti a megfázás idejét. 

A cink emellett segíthet a sejteknek a fertőzéssel való megküzdésben, és szintén hozzájárulhat a nátha hosszának csökkentéséhez. 

Fontos azonban, hogy a fogyasztó mindkét anyag esetében tartsa az ajánlott limitet, máskülönben problémákat, például hasmenést vagy hányingert tapasztalhat.

A szakértők világszerte folytatják a COVID-19 potenciális kezeléseinek vizsgálatát, több kutató a D-vitaminnal is kísérletezik.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2829





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet