A Ceres jégkitörései rejtett életformákra utalhatnak?

2017. március 10., péntek




Kutatók állítják, hogy biológiai lehetséges aktivitás zajlik a felszín alatt.

Nemrégiben derült ki, hogy a Ceres törpebolygón élet lehet. Most pedig újabb bizonyítékokra leltek a tudósok, melyek szintén alátámaszthatják azt, hogy biológiai aktivitás zajlik a felszínén, illetve a felszín alatt.

Arról van szó, hogy néhány hónapja beszámoltak róla a NASA szakemberei, hogy a Ceresen olyan anyagokat találtak, amik egyértelműen az élethez köthetőek.

A Dawn nevű NASA űrszonda szúrt ugyanis ki különféle szerves molekulákat, melyek a szén alapú élet építőköveiként is ismertek.

Vagyis ha ezek jelen vannak a bolygón, akkor a kedvező körülmények hatására megindulhat az élet fejlődése.

A Ceresnél eltöltött ideje során bizarr fényes foltokat talált kráteraljzatokon; 4 kilométeres magas, valószínűsíthetően jégvulkánra bukkant; emellett segített a kutatóknak meghatározni, hogy a vízjég igen gyakori a törpebolygó felszíne alatt, különösképpen pólusainál.

Az akkori bejelentés eme listát gazdagítja. A szerves molekulák érdekesek a kutatóknak, mivel szükséges, de nem elégséges összetevői az általunk ismert életnek.

A Dawn mérései nem elég pontosak hozzá, hogy azonosíthassák az újonnan fellelt szerves anyagok pontos összetételét, de a szerzők szerint nyomaik konzisztensek az olyan kátrányszerű ásványokéval, mint a kerit és az aszfaltit.

Egy mostani felfedezés pedig még jobban megerősíthet minket abban, hogy van valami a Ceresen, amit nem vettünk észre. Talán egy egész rejtett élővilág.

Ugyanis a Ceres jégvulkánjainak kitörései kapcsán olyan dolgokra bukkantak, ami egy rejtett élővilágra utalhat.

A NASA szakemberei azt állítják, hogy a Ceres vulkánkitörései során felszökő anyag tele lehet különféle ásványi anyagokkal, melyek egy jó része szerves eredetű.

Vagyis a felszín legmélyén elég meleg lehet ahhoz, hogy kialakuljanak bizonyos üregekben mikrobiológiai szintű életformák, vagy akár összetettebb felépítésű élőlények is.

Ez a vulkanikus aktivitás eleve furcsa, ugyanis nem kéne végbemennie, legalábbis már nem. Ennek ellenére mégis zajlik, aminek feltehetően kémiai és biológiai eredete egyszerre van.

Egyes NASA szakemberek szinte biztosak benne, hogy idegen élet nyomaira találhatnak a Ceres felszíne alatt, akárcsak az Európa jégpáncéljának mélyén.

A Cerest ezért a jövőben tovább fogják kutatni, hogy megállapítsák, valóban van-e élet rajta, és ha igen, milyen élőlényekre fogunk rátalálni a jövőben.

tudomány csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 38698





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet