A chia mag 6 előnye, avagy az igazi superfood

2016. december 21., szerda
A chia mag nem csak egészséges, de számos egészségjavító hatása mellett még a fogyásban is segíthet. Az ezerféleképpen felhasználható superfood 6 tagadhatatlan előnye.

A chia magot sokan azték zsályaként is szokták emlegetni, mivel a termesztése, nagyobb mennyiségű fogyasztása és felhasználása hozzájuk köthető. A tudomány és a modern konyha azóta felfedezte, mennyire egészséges és tápláló superfood.

Telíti a gyomrot

A chia mag napjaink fogyókúráinak, diétás terveinek egyik közkedvelt főszereplője. A chia mag ugyanis rendkívül el tudja telíteni a gyomrot, ezáltal elűzve az éhséget. A magok ugyanis víz hatására megduzzadnak, és térfogatuk többszörösére tudnak nőni.

Egy zselészerű anyag képződik rajtuk, mely vízből áll, így a gyomornak azt az üzenetet küldik, hogy jól van lakva a szervezet, így csökkentik az éhséget, és nagy segítséget nyújtanak a fogyáshoz.

Csökkenti a vércukrot

A chia mag kitűnően csökkentheti a vércukorszintet, főleg, ha rendszeresen fogyasztjuk. Megelőzi cukorbetegség kialakulását, ezt több hivatalos vizsgálat is igazolja.

Egy 2007-es tanulmány megemlíti, hogy a chia magnak rendkívül alacsony a glikémiás indexe, éppen ezért csak lassan emeli a vércukorszintet, így azt kontroll alatt tartja

Energiával tölt el

A chia maga annak ellenére, hogy nagyon kicsi, rengeteg energiát, és tápanyagot tud eltárolni magában.

Ez nem csak azért van, mert a chia mag sok olajat tartalmaz, és a többszörösére tud duzzadni, hanem azért is, mert alapvetően egy olyan növényről van szó, ami más növényekhez képest sokkal jobban bírja a szárazságot, így több tápanyagot raktároz el.

Biztosítja a nyugodt alvást

A chia mag rendkívül gazdag triptofánsban. Ez nem más, mint egy olyan aminosav mely az alvásért felelős. Képes biztosítani a hosszú, és nyugodt alvást.

Ezt a hatását egyébként rengeteg egymástól független kutatás is bizonyította, így aki nyugodtan akar aludni, érdemes elfogyasztani közvetlenül lefekvés előtt egy kis chia mag adagot, és garantáltan mély lesz az álma.

Csökkenti a gyulladásokat

A chia mag képes a szervezetben fellépő gyulladásokat csökkenteni. Ez részben azért van, mert rengeteg omega-3 zsírsav van benne. 100 gramm chia mag 250 gramm lazacnak felel meg, ha az omega-3 tartalmat vesszük figyelembe.

A chia magot tartják a legnagyobb növényi nomega-3 zsírsav forrásnak, és az utóbbi időben ezen tulajdonsága miatt el is kezdtet terjedni a különféle nemzetek konyháiban.

Jó hatással van a szívre

A chia mag hihetetlen módon még a szív és érrendszer állapotára is nagyon jó hatással van. Ráadásul ezek a hatások még klinikailag is mérhetőek.

Bizonyított, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és csökkenteni tudja a magas koleszterin szintet. Ha bevezetjük a napi étkezésbe, azzal nagymértékben javulhatna a közegészségügyi állapota az embereknek.

egészség egészség megelőzés táplálkozás természetes gyógymódok


Megtekintések száma: 19979

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet