A chili fogyasztásának nem várt egészségügyi hatásai minden tudóst ledöbbentettek

2023. február 4., szombat




Szereted a csípőset? 

Akkor ezt nem árt, ha tudod...

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik.

Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen fogyasztanak a paprikából 23 százalékkal alacsonyabb az elhalálozás kockázata mint az átlag.

A tanulmányban az olaszországi Molise térségben élő 22811 önkéntes vett részt, akiknek többek között egészségi állapotát és étkezési szokásaikat nyolc évig követték nyomon. 

Az eredmények szerint a rendszeresen (heti négy vagy több alkalommal) chilit fogyasztók 40 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívroham következtében – amíg más szív és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező elhalálozás kockázata is nagyjából felére csökkent náluk.

Ami további érdekesség volt, hogy a chilit fogyasztási módja nem játszott szerepet a hatásában – mindegy volt hogy hagyományos mediterrán étrendet, nyugatit vagy valamilyen más modern étrendet folytattak.

A chilit paprika fogyasztásának komoly hagyománya van és az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól is rengeteg feljegyzés szól. Azonban ez az első olyan tanulmány ami ezt hatást tudományos szempontból is megerősíti.

A felfedezést az is erősíti, hogy más korábbi amerikai és kínai embereken végzett hasonló kutatások már kapcsolatba hozták a paprika fogyasztást – itt bármilyen fajtát – a jobb egészséggel.

A csapat kiemelte, hogy még kutatásra lesz szükség, hogy arra is fény derüljön a chilit milyen biokémiai folyamatok segítségével segíti az egészség megőrzését.

Addig is viszont a csípős ételek kedvelőinek még egy okuk lehet az ételeik megerősítésére.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes egészség életmód


Megtekintések száma: 210681





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet